www.aurorebelot.com

Van Overtveldt praat met Andorra over belastingdeal, oppositie verbolgen

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat in op een vraag van Andorra om besprekingen te starten over een dubbelbelastingverdrag. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Oppositiepartij SP.A is verbolgen: "Andorra is een belastingparadijs en daar sluit je geen verdragen mee".

Andorra is een ministaatje in de Pyreneeën, tussen Frankrijk en Spanje. Het grondgebied geldt als een fiscaal paradijs omdat de belastingdruk er extreem laag ligt. Andorra is vragende partij voor een dubbelbelastingverdrag, dat is een verdrag dat moet vermijden dat dezelfde inkomsten twee keer worden belast, in twee verschillende landen.

"Belastingontwijking organiseren"

Oppositiepartij SP.A steigert en wil dat de besprekingen onmiddellijk stoppen. "In het parlement en in de pers zegt de minister dat hij maatregelen wil nemen om ook multinationals eerlijk belastingen te laten betalen maar in de praktijk doet hij net het omgekeerde", zegt Kamerlid Peter Vanvelthoven (SP.A). "Hij sluit belastingverdragen af met landen die belastingontwijking organiseren. Dit zal hier ook zo zijn. Dit heeft niets met reële economie te maken want economische betrekkingen tussen België en Andorra zijn er nauwelijks."

Vanvelthoven wijst er ook op dat de besprekingen met Andorra ingaan tegen alle aanbevelingen van de speciale Kamercommissie over de Panama Papers, een commissie die fiscale fraude en misbruik van belastingparadijzen onderzoekt. "In die aanbevelingen, die we nog maar net hebben goedgekeurd, staat letterlijk dat we geen dubbelbelastingverdragen afsluiten met belastingparadijzen."

Dat bevestigt ook meerderheidspartij CD&V. Kamerlid Roel Deseyn zegt niet dat Van Overtveldt niet mag praten met Andorra "maar alles hangt natuurlijk af van de inhoud van die besprekingen, waar wij als parlement trouwens meer controle op willen. De finaliteit moet een correcte belasting van een reële economische activiteit zijn. In geen geval mag het resultaat een dubbele niet-belasting zijn."

Er is nog niets beslist

Het kabinet Van Overtveldt benadrukt dat nu nog maar de eerste gesprekken zijn opgestart met Andorra. "België zal bekijken wat de vragen van Andorra precies zijn en dan beoordelen of ze voldoen aan de voorwaarden die ons land oplegt. Het is nog niet omdat Andorra een verdrag vraagt, dat dat er ook komt", zegt woordvoerder Ferry Comhair.

Meer in het algemeen heeft Van Overtveldt zijn administratie gevraagd een analyse te maken van de dubbelbelastingverdragen die ons land nu al heeft, of waarover onderhandelingen lopen. Dat moet een beter overzicht opleveren en dan wordt ook bekeken of er een  hervorming van de procedures moet komen.

Meest gelezen