Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Al lang voorspeld, en nu een feit: Venezuela is failliet verklaard

Wat al geruime tijd werd voorspeld, is nu een feit: Venezuela is officieel failliet verklaard. Kredietagentschap Standard & Poor's (S&P) heeft de rating van het land verlaagd tot SD ofte "selective default" (selectieve wanprestatie).  

Venezuela is volgens kredietbeoordelaar S&P in wanbetaling gegaan nadat het de intrest op twee obligatieleningen niet had kunnen uitkeren. S&P is de eerste ratingmaatschappij die het land officieel als wanbetaler bestempelt. S&P denkt dat er in de komende drie maanden zo'n 50 procent kans is op een nieuwe wanbetaling.

Voor de financiële markten zijn de wanbetalingen geen verrassing. Venezuela is het land met de grootste oliereserves ter wereld, maar verkeert al jarenlang in een diepe economische crisis die het laatste jaar alleen nog maar is toegenomen. De combinatie van lage olieprijzen, een desastreus economisch beleid, Amerikaanse financiële sancties en een grote politieke instabiliteit hebben het land genekt.   

De Venezolaanse staatsoliemaatschappij Petroleos de Venezuela is volgens kredietbeoordelaars Fitch en Moody's al in wanbetaling.

Herschikking van de schulden?

Gisteren was er in Caracas nog een ontmoeting met de buitenlandse schuldeisers, maar daar kwam geen oplossing uit de bus. Eerder deze maand raakte bekend dat de socialistische president Nicolas Maduro een deel van de staatsschulden wil laten herschikken.

Verschillende bronnen melden intussen dat Venezuela en Rusland woensdag een akkoord moeten tekenen over de herschikking van 3 miljard dollar schuld. Het Russische ministerie van Financiën weigerde het nieuws te bevestigen en voorziet geen persmoment, maar volgens de Venezolaanse ambassade in Moskou komt er woensdag een persconferentie over "de ondertekening van de akkoorden over een herschikking van de Venezolaanse schuld bij Rusland".

Rusland is met 8 miljard dollar de tweede schuldeiser van Venezuela, na China dat 28 van de 150 miljard dollar buitenlandse schuld te goed heeft. China hield het dinsdag bij een "normaal verloop" van de samenwerking rond de schuldenberg. Buitenlandse Zaken in Peking denkt dat Venezuela de capaciteit heeft om het schuldenprobleem op te lossen.

Tegenover 150 miljard dollar schuld kan Venezuela enkel 9,7 miljard dollar aan reserves zetten. Tegen eind dit jaar moet het land nog 1,47 miljard terugbetalen en volgend jaar is dat 8 miljard.

Meest gelezen