Piet den Blanken

Verenigde Naties uiten scherpe kritiek: "Europese ondersteuning Libische kustwacht onmenselijk"

De Verenigde Naties hebben scherpe kritiek geuit op het Europese beleid waarbij de Libische kustwacht wordt bijgestaan om vluchtelingenboten op de Middellandse Zee te onderscheppen. "De Europese Unie is medeplichtig aan de onmenselijke behandeling van vluchtelingen en migranten", stelt de hoge VN-commissaris Zeid Ra'ad Al Hussein. 

Begin november bezochten waarnemers van de Verenigde Naties vier Libische detentiecentra in Tripoli. Zij zagen duizenden uitgemergelde en getraumatiseerde volwassenen en kinderen. Volgens Libische cijfers bevinden zich 19.900 mensen in de kampen. In september waren dat er nog 7.000.

“Onze waarnemers waren in shock toen ze duizenden uitgemergelde en getraumatiseerde mannen, vrouwen en kinderen zagen. Opgesloten in detentiecentra. Ze hadden geen toegang tot basisvoorzieningen en waren ontdaan van al hun waardigheid“, zei Zeid Ra'ad Al Hussein, de hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties.

Het lijden van migranten vastgehouden in Libië is een misdrijf tegen het geweten van de mensheid

VN-commissaris Zeid Ra'ad Al Hussein

"Het lijden van migranten vastgehouden in Libië is een misdrijf tegen het geweten van de mensheid", aldus de hoge VN-commissaris. Velen werden onderworpen aan mensensmokkel, ontvoering, marteling, verkrachting of dwangarbeid door mensensmokkelaars tijdens hun reis door Libië.

Migratiestromen van Libië naar Italië afgenomen

De migratiestromen van Libië naar Italië, de voornaamste route van Afrika naar Europa, is sterk afgenomen sinds juli. Rome sloot toen door de EU gesteunde akkoorden met de Libische kustwacht. Naar verluidt zouden ook lokale milities daarbij betrokken zijn.

“Wij dragen bij aan de stijging van aantal vluchtelingen die worden vasthouden in vreselijke omstandigheden in de detentiecentra in Libië. We herhalen onze bezorgdheid over het beleid van de Europese Unie waarbij ze de Libische kustwacht assisteert bij het onderscheppen en terugbrengen van migranten op de Middellandse Zee”, zei de VN-commissaris verder. 

"De internationale gemeenschap kan de ogen niet blijven sluiten"

“De stijgende interventies van de EU en de lidstaten hebben tot nu toe niets uitgehaald om het misbruik van migranten te verminderen. Integendeel onze waarnemingen tonen een snelle achteruitgang van de situatie in Libië”, aldus de commissaris.

De stijgende interventies van de EU en de lidstaten hebben niets uitgehaald om het misbruik van migranten te verminderen

VN-commissaris Zeid Ra'ad Al Hussein

"De internationale gemeenschap kan de ogen niet blijven sluiten voor de onvoorstelbare gruwelen die migranten in Libië ondergaan, en zichzelf voorhouden dat de situatie enkel kan verholpen worden door de detentieomstandigheden te verbeteren."     

Volgens de VN-commissaris moet Europa stoppen met het behandelen van immigranten als criminelen. Ook in september uitten de Verenigde Naties al kritiek op het Europese vluchtelingenbeleid. 

Piet den Blanken

Meest gelezen