Videospeler inladen...

Waarom de sociale onderneming belangrijk is voor de economie

Ze herstellen en hergebruiken tweedehandskleding, ze waken over uw gezondheid, zorgen voor ouderen en mensen met een beperking, ... De social profit in Vlaanderen is goed voor 385.422 arbeidsplaatsen. En toch weegt de sector te weinig op het beleid, zegt werkgeversorganisatie Verso.

Verso, de Vereniging voor Social Profit Ondernemingen, viert vandaag haar 20-jarige bestaan. Naar aanleiding van die verjaardag heeft de vereniging academici, politici en sociale ondernemers uitgenodigd in het Brusselse Stripmuseum. De bedoeling: het belang van de sector nog eens extra benadrukken en meer gehoor vinden bij de beleidsmakers.

Er is een derde manier van ondernemen, naast de overheid en het commerciële bedrijfsleven.

De social profit groepeert een veelheid aan activiteiten: van gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening tot cultuur, ontspanning en sport. Het gaat vooral om ziekenhuizen en rust- en verzorgingstehuizen maar ook om kringwinkels, bibliotheken, musea, sportaccomodatie, ...

In Vlaanderen is de social profit goed voor 385.422 arbeidsplaatsen. Volgens Verso zal tegen 2021 ongeveer 1 op de 3 nieuw jobs in sociale ondernemingen worden gecreëerd.

De Vlaamse social profit bestelt ook voor zowat 11 miljard euro aan goederen en diensten in andere sectoren en zorgt op die manier voor nog eens 50.000 extra banen in die sectoren.

Inspelen op veranderingen

"De social profit staat voor grote veranderingen", zegt Verso-woordvoerder Tobi Lancsweert. "De sector is gegroeid. Er is meer concurrentie onderling en met de commerciële bedrijven. En we moeten ons aanbod ook afstemmen op maatschappelijke trends: langer werken, nieuwe gezinsvormen, individualisering, ... Die aanpassingen gaan niet vanzelf."

Verso vraagt de politiek om steun, omdat ook commerciële bedrijven die krijgen om zich beter voor te bereiden op de toekomst. "Kmo's ontvangen van Vlaams minister van Economie Muyters subsidies om innovatieve projecten uit te werken. We zouden een gelijkaardig systeem moeten hebben voor ondernemers in  de social profit", zegt Tobi Lancsweert.

De bijeenkomst vanavond is ook bedoeld om politici te wijzen op het belang van de social profit. "We zijn voor de overheid de eerste partner om haar maatschappelijke doelstellingen te realiseren."

Meest gelezen