Videospeler inladen...

Wat je moet weten over publieke laadpalen voor elektrische wagens

Radio 1 bracht de publieke laadpalen vanochtend nog eens onder de aandacht. Met een wel heel bijzonder verhaal.

Het Radio 1-programma Hautekiet bracht vanochtend het verhaal van een dame die een elektrische wagen wou kopen maar daar uiteindelijk van afzag omdat de stad waar ze woont - Antwerpen - volgens haar geen geschikte plek vond om een publieke laadpaal te plaatsen. De stad Antwerpen engageert zich ertoe om voor mensen die hun elektrische wagen thuis niet kunnen opladen (omdat ze geen oprit of garage hebben) een publieke laadpaal te plaatsen binnen een straal van 500 meter van hun woning. Dit principe – “paal volgt wagen” - bestaat trouwens overal in Vlaanderen.   

Maar in de buurt waar de dame in Antwerpen woont, is het blijkbaar niet mogelijk om een publieke laadpaal te plaatsen.  Een snel ladende publieke laadpaal heeft een spanning van 400 volt nodig, en daar kan blijkbaar niet voor gezorgd worden in de buurt waar de dame woont.  Pech voor haar, en voor andere buurtbewoners die misschien een elektrische wagen wilden aanschaffen.

De ene laadpaal is de andere niet

Naast de gewone publieke laadpalen duiker er ook steeds meer "snelladers" op in ons land. Een snellader heeft een laadvermogen van 43 tot 50 kW. Door het hoge laadvermogen is je auto op een half uurtje volledig opgeladen. De prijs om op te laden ligt dan wel iets hoger. Reken op zo'n 50 cent per kWh. Heb je bijvoorbeeld een Nissan Leaf, met een batterij van 30 kWh dan ben je dus ongeveer 15 euro kwijt. Daarmee rijd je maximaal 200 kilometer ver. 

Ter vergelijking: wanneer je thuis je wagen oplaadt kost dat voor een volle batterij van diezelfde Nissan Leaf ongeveer 7 euro. Al moet je thuis wel veel langer wachten op een volle batterij. Met een speciale laadpaal, die je thuis kan laten installeren, duurt het al gauw enkele uren. De laadtijd is afhankelijk van het vermogen van je laadpaal. Heb je geen speciale laadpaal, dan kan je de elektrische auto ook aansluiten op het gewone stopcontact via een speciale adapter. Dan duurt het 8 tot 10 uur eer de wagen is opgeladen. 

Via deze website krijg je een overzicht van alle (semi-)publieke openbare laadpalen. 

Meest gelezen