Foto Kurt

Wim Delvoye: "Natuur en Bos heeft succesvolle karaktermoord georganiseerd"

Kunstenaar Wim Delvoye noemt de zaak die het Agentschap Natuur en Bos tegen hem had aangespannen voor bouw- en milieuovertredingen "een karaktermoord" en "een jacht op het eigendomsrecht". Dat zei Delvoye in "De ochtend" op Radio 1, als vooruitblik op het vonnis van de rechter later vanmorgen. De correctionele rechtbank van Gent heeft Delvoye intussen vrijgesproken. 

De zaak tegen Wim Delvoye sleepte al 9 jaar aan. Bij de restauratie van zijn kasteel in Melle had de kunstenaar volgens het parket en Natuur en Bos verschillende overtredingen gepleegd, onder meer bij het onderhouden van de grachten.

Hijzelf ontkende. "Maar of ze nu winnen of niet, dat is het signaal dat ze geven aan mensen die iets willen restaureren of iets zelf willen doen: daar wordt jacht op gemaakt", reageerde Delvoye eerder vandaag in "De ochtend" op Radio 1. "Ik heb nu al 9 jaar ondervonden dat het Agentschap Natuur en Bos een houding van confrontatie heeft en onmiddellijk jacht maakt op mensen die eigendom hebben."

"Dat is een heel gevoelig onderwerp hier in Gent", verwijst Delvoye naar de recente discussie over het kraken van panden. "Eigendom en onderhoud daarvan, dat is iets dat totaal uitgehold wordt."

Wim Delvoye kwam met de zaak eerder al in opspraak wegens bedreigingen tegenover politieagenten. "Dat heeft een enorme smet op mijn reputatie gegooid", aldus de kunstenaar. "Maar dat was ook een leugen. Dat is een succesvolle karaktermoord die georganiseerd is door Natuur en Bos."

Meest gelezen