"Chewbacca Mom": "Die video was een open deur naar een ander leven"

Intussen meer dan 171 miljoen keer bekeken, is het filmpje dat Candace Payne 1,5 jaar geleden op Facebook publiceerde. Een opvallend succes voor de vrouw die voor het inruilen van haar yogabroek dacht aan de kinderen en koos voor een masker van de "Star Wars"-figuur Chewbacca. Dat het masker ook nog eens geluidjes maakte, deed de moeder van twee kinderen in giechelen uitbarsten. Het begin van een onwaarschijnlijk succes, dat zopas resulteerde in een eigen boek, "Laugh it up".

Armer werd Payne alleszins niet van het virale succes. De vermelding van de naam van winkelketen Kohl’s in de video, waar ze het masker geruild had, zou haar 3.000 dollar hebben opgeleverd. Ze deed betaalde optredens in populaire Amerikaanse tv-programma’s. Haar gezin kreeg een vakantie in "Walt Disney World" aangeboden ter waarde van 7.500 dollar. Er werden haar studiebeurzen voor haar kinderen aangeboden, waarvan sommige nieuwsmedia berekenden dat die meerdere 100.000-den dollars bedroegen. Er kwam een videoserie op het digitale platform van tv-zender TLC. En uiteindelijk een lucratieve boekendeal die resulteerde in "Laugh it up". Het boek gaat over het moeilijke leven van Payne, voor het virale succes.

Op nieuwswebsites Fox 11 Los Angeles, Inside Edition en Guideposts mocht Payne haar succes nog eens komen uitleggen: "Je mag wel zeggen dat de video super-viraal gegaan is. Toen ik de ochtend nadat ik het filmpje op Facebook gepubliceerd had opstond, waren er al meer dan 24 miljoen views. En er bleven er maar bij komen. Ik had het gevoel dat ik Jason Bourne was, dat ik me heel snel moest verstoppen. Dat ik moest vertrekken met een tas vol vreemd geld, zodat ik overal ter wereld terecht zou kunnen."

"Het was voor mij nog vreemder, omdat tot dat moment ik nooit iemand gekend had die ook viraal gegaan was. Maar al snel had ik het gevoel dat ik doorheen een open deur mocht lopen naar een ander leven."

"Uiteindelijk heeft die video me mogelijkheden geboden, waarvan ik in de verste verte niet had durven dromen. Het zijn bovendien kansen die voor iedereen binnen bereik liggen."

"Voor mij was het belangrijk dat ik mezelf bleef. Dat, als ik aan iets meewerkte, ik daar zelf plezier aan zou beleven. Ja, ik heb verschillende dingen daarom afgezegd. Maar het aanbod om een boek te schrijven, kon ik niet laten liggen. Vooral omdat ik regelmatig de vraag kreeg hoe ik toch zo positief kon zijn, hoe ik toch zoveel plezier kon beleven aan hetgeen ik deed, hoe ik zo makkelijk kon lachen met de onnozelste dingen."

"Maar er waren ook opmerkingen als: "Wat heeft zij de wereld te bieden? Een thuiswerkende moeder?" Alsof ik deel uitmaakte van een of andere onzichtbare groep. Maar dat doe ik niet. Ik heb zelf gekozen voor mijn eigen leven."

"Er gaat geen dag voorbij dat ik niet dankbaar ben voor hetgeen me nu overkomt. Dat gevoel is iedere dag opnieuw de kers op mijn taart."

Meest gelezen