"The Muscles from Paradise": ook Jean-Claude Van Damme investeert in belastingsparadijzen

Volgens de onderzoeksjournalisten die de zogenoemde Paradise Papers hebben gepubliceerd, heeft ook de Belgische acteur Jean-Claude Van Damme financiële constructies opgezet in verschillende belastingsparadijzen. Dat schrijven de Tijd en Knack. Van Damme zou al 25 jaar lang belastingen hebben ontweken via vennootschappen op onder meer de Britse Maagdeneilanden, Curaçao en Aruba.

Bono, Madonna, Shakira, Keira Knightley, Lewis Hamilton en de Britse Queen. Het zijn maar enkele wereldbenoemde namen die opdoken bij de publicatie van de Paradise Papers. De onderzoeksjournalisten die de belastingsconstructies onderzochten, maken nu ook bekend dat Bono en co. het gezelschap krijgen van de Belgische acteur Jean-Claude Van Damme.  

Van Damme verhuisde in de jaren 80 naar de Verenigde Staten om daar een filmcarrière uit te bouwen. Zijn bijnaam "the Muscles from Brussels" verwijst niet enkel naar zijn Belgische afkomst, maar ook naar zijn verleden als vechtsporter en zijn rollen in actiefilms als "Bloodsport", "Timecop" en "Street Fighter".

Uit de gelekte Paradise Papers-documenten blijkt nu dat Van Damme niet alleen zijn weg kende in de wereld van de vechtsport, maar ook in die van de belastingsparadijzen. De actieheld zou al 25 jaar lang belastingen hebben ontweken via vennootschappen op onder meer Curaçao, Aruba en de Britse Maagdeneilanden. Tussen 1993 en 2014 zou hij daarbij ook hulp hebben gekregen van zijn inmiddels 83-jarige vader die in België woont en die acht van zijn films mee heeft geproduceerd.

In De Tijd zegt de advocaat van Van Damme intussen dat "de meeste informatie oud en achterhaald is". Hij voegt er nog aan toe dat "het niet illegaal is om bedrijven op te richten in andere landen" en dat "zijn cliënt alle wetten en regels strikt heeft opgevolgd." 

Meest gelezen