1 op de 2 bestuurders geconfronteerd met verkeersagressie

1 op de 2 Belgen kreeg het afgelopen jaar in het verkeer met agressief gedrag te maken.  Dat blijkt uit een rondvraag van Vias, het instituut voor verkeersveiligheid.  Meestal gaat het om toeteren, obscene gebaren of verbale agressie, maar in 2 procent van de gevallen ook over fysieke agressie.

Toeterende wagens, obscene gebaren of verbale uithalen. Dat soort agressief gedrag komt het meeste voor. 1 op de 2 weggebruikers kreeg er het afgelopen jaar mee te maken. In 2 procent van de gevallen gaat een weggebruiker over tot fysieke agressie.

En er blijkt een directe link tussen agressief gedrag en ongevallen te zijn: wie zelf aangeeft dagelijks agressief te zijn in het verkeer is vaker betrokken in een verkeersongeval. 20 procent van hen had de afgelopen 3 jaar een ongeval tegenover 10 procent van de bestuurders die zelden of nooit agressief reageren in het verkeer.

Irriteer in het verkeer

Over wat het meest irriteert in het verkeer zijn de respondenten duidelijk.

Op de autosnelweg is dat:
 
  1. De middenrijstrook 'bezetten
  2. Bumperklevers
  3. Richtingaanwijzers niet gebruiken
     

In de bebouwde kom:

  1. Richtingaanwijzers niet gebruiken
  2. Telefoneren achter het stuur
  3. Een overvol kruispunt oprijden en alles blokkeren

Meest gelezen