10 iconische momenten in 20 jaar Ketnet

Op 1 december bestaat Ketnet precies 20 jaar. In die tijd heeft de kinder- en jeugdzender van de VRT onnoemelijk veel iconische, grappige en memorabele televisie gemaakt. Een bloemlezing.

1. De allereerste momenten van Ketnet

Op 1 december 1997 krijgt Steven Van Herreweghe de eer om de allereerste uitzending van Ketnet op gang te trappen. Daarbij komt hij zogezegd te laat in de studio aan. "Ik ben Steven, ik ben 20 jaar en ik zeg ja tegen het leven", spreekt hij de kijker toe. De eerste programma's zijn "De kleine ijsbeer", "Dag Sinterklaas", "Tom & Tim", "Disney festival" en "Tik tak" dat Van Herreweghe als "een griezelserie" omschrijft.

Videospeler inladen...

2. "Studio.Ket", het 1e nieuwsprogramma voor jongeren

Diezelfde dag nog gaat "Studio.Ket" van start op Ketnet, het eerste echte actualiteitenprogramma van de VRT voor de jeugd. Elke dag van de week raken presentatoren Friedl' Lesage, Peter Van de Veire, Steven Van Herreweghe en Annabelle Van Nieuwenhuyse onderwerpen uit de wereld van jongeren aan.

Videospeler inladen...

Na enkele jaren neemt "Mijn gedacht!" de rol van "Studio.Ket" over als debatprogramma waarin kinderen op de rand van de puberteit hun mening over tal van thema's geven. Dat mondt in 2002 uit in "Karrewiet", een nieuwsprogramma voor kinderen en jongeren onder de vleugels van VRT NWS dat vandaag nog steeds bestaat.

3. Een piepjonge Matteo Simoni vertelt over meisjes en uitgaan

Als jongen van 12 is acteur Matteo Simoni twee keer te gast in "Mijn gedacht!". Op 12 april 2000 laat hij zijn licht over (stijl)dansen schijnen. Vooral slowen ziet hij zitten. "Ik vind dat fijn", zegt hij. "Dan heb je contact met meisjes. Ik durf het aan iedereen te vragen!"

Videospeler inladen...

Een dikke maand later gaat het gesprek over uitgaan en muziekfestivals. "Elk jaar ga ik met de fiets naar Pukkelpop", zegt hij op 17 mei 2000. "Ik geraak er altijd wel binnen. Ik ben er intussen al 3 keer geweest. Het is zoals Pennenzakkenrock, maar dan met groepen als Metallica. Op een keer ben ik op een frituurkraam gaan staan."

Videospeler inladen...

4. De "plop" van An en Ilse in "100% bakvis"

Op 26 januari 2002 zendt Ketnet de eerste aflevering van "100% bakvis" uit, een lifestyleprogramma voor kinderen dat An Jordens en Ilse Van Hoecke op zaterdag presenteren. Later neemt ook Staf Coppens het programma voor zijn rekening.

Jordens en Van Hoecke eindigen elke aflevering van "100% bakvis" met de beruchte "plop" waarbij ze met de wijsvinger langs de binnenkant van hun wang glijden. Voor Van Hoecke blijkt dit een onmogelijke taak. Pas op 23 februari lukt het haar voor het eerst. Nadien zoekt ze allerlei uitvluchten om dat trucje niet te moeten herhalen.

Videospeler inladen...

5. Max Colombie en Mathieu Terryn (Bazart) in "Eurokids 2005"

In 2005 organiseren de VRT en de RTBF samen "Eurokids 2005", de voorrondes van het Junior Eurovisiesongfestival dat dat jaar in Hasselt plaatsvindt. Een van de deelnemers is Max Colombie, vandaag de man achter Oscar and The Wolf.

Op dat moment is hij 14 en brengt hij de Nederlandstalige ballade "Voor eeuwig". "Je hebt een hele mooie toekomst", zegt jurylid Marcel Vanthilt hem tijdens de halve finale op 4 september. "Je zit helemaal in de straat van Gene Thomas, Wim Soutaer en Mama's Jasje. Helaas vind ik dat genre inhoudsloos en emotieloos. Dit is rijmelarij die nergens naartoe gaat."

Videospeler inladen...

Een andere deelnemer is Mathieu Terryn, vandaag de zanger van Bazart. Hij kiest voor het Nederlandstalige uptemponummer "De allermooiste van de klas". "Ik vond het leuk om bij een historische gebeurtenis aanwezig te zijn", krijgt hij van Vanthilt te horen na zijn prestatie in de halve finale van 11 september. "Dit is de geboorte van het mediafenomeen Matt."

Videospeler inladen...

6. De Ketnetkroket

Kinderen die aan de telefoon raden uit welk gat een veelkleurige staaf tevoorschijn zal komen en een prijs winnen als ze het goed hebben: dat is het opzet van de Ketnetkroket, een spel dat verschillende wrappers gedurende de jaren 2000 spelen. Op 22 mei 2002 legt Mark Tijsmans in "De laatste show" het spel aan gastheer Bruno Wyndaele uit.

Videospeler inladen...

7. De Ketnetband en Spring

In 2000 ziet de Ketnetband het licht, een muziekgroep die eigen nummers brengt en ook scoort met medleys van liedjes uit de programma's van Ketnet. Mark Tijsmans en zijn broer Luk zijn de oprichters. In de loop der jaren is het een komen en gaan van leden.

Momenteel vormen Maureen Vanherberghen, Matthew Michel, Giovanni Kemper, Charlotte Leysen en Sien Wynants de Ketnetband. Voorheen waren onder anderen Kobe Van Herwegen, Sofie Van Mol, Véronique Leysen en Erika Van Tielen lid.

Met Spring brengt Ketnet in 2002 een tweede succesvolle groep voort, gebaseerd op de gelijknamige jongerenreeks. Bandleden Anneleen Liégeois, Cara Van der Auwera Dami Corlazzio en Jelle Cleymans scoren verschillende hits als "Spring", "Te min voor Anja" en "Met de trein naar Oostende". In 2004 neemt Spring deel aan Eurosong met "Jan zonder vrees".

8. Ketnet Cool, Freezzz, Go! en Kerst

Sinds 1999 organiseert Ketnet elk jaar een meerdaags evenement voor kinderen tijdens de kerstvakantie, eerst onder de naam Ketnet Cool in het Sportpaleis in Antwerpen, daarna als Ketnet Freezzz en Ketnet Go! en sinds enkele jaren als Ketnet Kerst in Plopsaland in De Panne.

Kinderen en hun ouders kunnen zich telkens uitleven met optredens, attracties en randanimatie. Ze krijgen ook de kans wrappers en acteurs uit jeugdseries te ontmoeten, zoals blijkt uit onderstaand item uit "De rode loper" van 5 januari 2001.

Videospeler inladen...

9. De Move Tegen Pesten

In 2012 lanceert Ketnet de Move Tegen Pesten, een campagne waarmee het VRT-net in het kader van de Week Tegen Pesten een vuist wil maken tegen pesten door kinderen en jongeren aan te sporen zo'n gedrag niet langer te tolereren. Wrapper Charlotte en zanger Brahim zingen een bijhorend lied in dat ze op 16 februari live brengen en dansen samen met de kinderen van basisschool De Waaier in Bertem. Sindsdien herhaalt Ketnet de campagne elk jaar.

Videospeler inladen...

10. Seksuele voorlichting voor kinderen

Op 13 oktober 2017 sloopt Ketnet een heilig huisje met de eerste aflevering van "De dokter Bea show". Daarin geeft actrice Eva Van der Gucht als dokter Bea seksuele voorlichting aan kinderen van 9 tot 12 jaar. Verliefdheid, masturbatie, kussen, grenzen trekken: de onderwerpen die aan bod komen zijn even divers als actueel.

Videospeler inladen...

Meest gelezen