Videospeler inladen...

Agressie is dagelijkse kost in recyclageparken

Uit een enquête bij recyclageparkwachters in Vlaanderen blijkt dat 9 op de 10 parkwachters het afgelopen jaar geconfronteerd werden met een of andere vorm van verbale agressie of intimiderende gebaren. “Bij de helft van hen gebeurt dat minstens 1 keer per week, en bij 1 op de 10 zelfs dagelijks”, zegt Paul Macken, de voorzitter van Interafval, het samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), de Vlaamse afvalintercommunales en andere lokale besturen die instaan voor lokaal afvalbeleid.

Ook fysieke agressie komt voor, zegt Macken: “22% van de recyclageparkwachters wordt minstens 1 keer per jaar geconfronteerd met fysieke agressie, zoals duwen of een handgemeen.”

Wat bezoekers blijkbaar het meeste irriteert, is het verzoek om bepaalde afvalstoffen te sorteren of te betalen voor afval. Het probleem beperkt zich trouwens niet tot recyclageparken, ook afvalophalers op straat worden vaak geconfronteerd met onaangepast gedrag.

Interafval vindt dat gebrek aan respect voor recyclageparkwachters en afvalophalers ontoelaatbaar, omdat ze elk dag klaarstaan voor de burger die zijn afval kwijtwil. En dus lanceert Interafval, met de steun van OVAM en Fost Plus, voor de tweede keer de Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter. Die vindt plaats van 20 tot en met 24 november. 

De campagne wil het werk van de afvalwerkers in een positief daglicht stellen. Wim Dries, voorzitter van de VVSG (Vereniging van steden en gemeenten): “Door hun werk raakt elk gezin op een efficiënte manier zijn afval kwijt. Hun inzet bepaalt mee de hoge recyclagecijfers van Vlaanderen. Tijdens de campagneweek roepen we mensen dan ook op om de recyclageparkwachter of ophaler te bedanken voor zijn of haar werk.”

Meest gelezen