TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Aantal oproepen bij Tele-Onthaal stijgt na zaak-De Pauw

Tele-Onthaal kreeg dit jaar gemiddeld zo'n 3 oproepen per dag over ongewenste intimiteiten en seksueel geweld. Maar de afgelopen dagen - sinds de zaak rond Bart De Pauw - is dat aantal gestegen tot meer dan 9 per dag.

"Dit is wel een opvallende stijging", merkt Jennifer Pots van Tele-Onthaal op. Na de affaire-Weinstein en de vele getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag via de hashtag #metoo steeg het aantal oproepen bij de hulplijn wel al een beetje maar niet zo significant. Volgens Pots zijn daar een aantal verklaringen voor.

"Ten eerste is er de anonimiteit waarmee we de oproepen behandelen", zegt Pots, "zo wordt de drempel verlaagd." Maar ook de aandacht in de verschillende media geeft mensen soms een duwtje in de rug om hun verhaal te vertellen en hulp te zoeken. "Zo hebben we bijvoorbeeld heel wat oproepen gekregen van mensen die worstelden met een verhaal uit een ver verleden maar nu pas de moed gevonden hebben om erover te praten."

Een laatste verklaring is ook de nabijheid. Bart De Pauw is een Vlaamse mediafiguur, geen Amerikaanse. "We verwachten wel dat dit hoge aantal oproepen na een aantal dagen of weken weer zal verminderen, dat zagen we ook eerder bij vergelijkbare maatschappelijke gebeurtenissen."

Tele-Onthaal kan u bereiken op het nummer 106 of via tele-onthaal.be.  

Meest gelezen