AP2004

Bedrijven slagen er niet in kinderarbeid in de kobaltindustrie te bestrijden

De grote elektronicabedrijven en constructeurs van elektrische auto's doen nog altijd niet genoeg om kinderarbeid in de kobaltindustrie te bestrijden. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport. 

Kobalt is een belangrijke grondstof voor batterijen.  Meer dan de helft van alle kobalt in de wereld komt uit Congo. Twee jaar geleden had Amnesty in  een rapport vastgesteld dat er veel kinderarbeid is in de kobaltmijnen en dat de werkomstandigheden soms onmenselijk zijn. Toen is een lijst opgemaakt van 28 grote bedrijven in de elektronica- en autoindustrie die veel kobalt gebruiken voor de productie van batterijen. Geen enkel bedrijf bleek zich daar echt zorgen om te maken. Nu, twee jaar later stelt Amnesty vast dat een aantal bedrijven vooruitgang hebben geboekt maar dat over de hele lijn er een gebrek is aan transparantie. Amnesty vindt dat een bedrijf dat profiteert van kinderarbeid of van arbeid in gevaarlijke omstandigheden de verantwoordelijkheid heeft het aangerichte leed te herstellen. 

Meest gelezen