Brugse priester zal zich voor de rechter moeten verantwoorden voor schuldig verzuim bij zelfdoding

Een Brugse priester zal zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor schuldig verzuim bij zelfdoding. De 57-jarige priester zocht geen hulp toen een man hem vertelde over zijn zelfmoordplannen en beroept zich op zijn biechtgeheim.

De priester uit Brugge zal voor de rechter moeten komen voor schuldig verzuim bij zelfdoding. In 2015 contacteerde een man uit Brugge de priester vlak voor hij zelfmoord pleegde. De priester wilde zijn biechtgeheim niet schenden en stelt dat hij niets kon doen. "Ik heb alles gedaan wat ik kon om hem te overhalen geen overhaaste beslissingen te nemen." Daar kan de burgerlijke partij zich absoluut niet in vinden. "We leven in een seculiere maatschappij. Als je mensen moet helpen, dan doe je dat ook", zegt advocaat Patrick Martens. 

Maar hij zal zich toch moeten verantwoorden voor de rechter. Het parket is van oordeel dat er voldoende bezwaren zijn om de verwijzing van de priester te vragen. De raadkamer volgde en verwijst de priester door naar de correctionele rechtbank.

"We zullen op het proces proberen aan te tonen dat hij niet strafwaardig is. Het siert hem om zijn biechtgeheim te respecteren", benadrukt Jan Leysen, advocaat van de priester. Voor schuldig verzuim riskeert de priester een gevangenisstraf van een jaar en/ of een geldboete tot 3.000 euro. 

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht bij de zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Meest gelezen