Belga

deSingel moet behalve Rosas nog meer voorstellingen schrappen door aanslepende renovatieproblemen

Onverwachte problemen bij de renovatie van de toneeltoren in de Rode Zaal halen de programmatie van de Antwerpse Kunstcampus deSingel overhoop. Een incident met een asbestplaat in de kelder zorgt voor nog meer vertraging. Zes voorstellingen, waaronder een dansvoorstelling van Rosas, moesten al uitgesteld of geschrapt worden. Klanten krijgen hun tickets terugbetaald, en deSingel voorziet ook een sorry-pas.

Sinds begin oktober zijn al zes voorstellingen in het Antwerpse kunstencentrum deSingel geschrapt of uitgesteld, en dat kunnen er nog meer worden. Het gaat nu al over 4.000 tickets, dat cijfer kan oplopen tot 8 à 10.000. De oorzaak is een langgeplande technische renovatie in de toneeltoren van de Rode Zaal die uit de hand loopt. 

deSingel wilde de installatie vervangen waarmee verlichting en decorstukken in de Rode Zaal verschoven en verhangen worden. Dat was nodig om technisch veeleisende internationale producties te kunnen blijven programmeren. Maar in augustus bleek dat een belangrijk onderdeel van die hijsinstallatie niet tijdig geleverd kon worden. Een nieuwe fabrikant moest soelaas brengen, en dat leverde vertraging op.

Extra vertraging door asbestincident

Directeur Jerry Aerts: "We willen handelen als een goede huisvader"

Tot overmaat van ramp is er tijdens de werken bij vergissing in een oude asbestcementplaat geboord. Het gaat om een vals plafond in een kelderloge, ver van het podium- en publieksgedeelte. Maar om de veiligheid van werknemers en artiesten te garanderen zijn doorgedreven controles en luchtmetingen uitgevoerd, zegt directeur Jerry Aerts: "De metingen wijzen uit dat de vaststellingen ruim onder de wettelijke risiconorm liggen. Maar zelfs al liggen die waarden tien keer lager dan de norm, we willen als een goede huisvader handelen. Een erkende firma voert preventieve sameringswerken uit, en de ruimtes worden door een onafhankelijke instantie geïnspecteerd."

Dat zorgt wel voor extra vertraging van de werkzaamheden, en de annulatie van vier dansvoorstellingen van Rosas die deze week moesten plaatsvinden. Directeur Jerry Aerts: "Ook de voorstelling van Mariano Pensotti op 5 en 6 december kan niet doorgaan omdat die technisch te veeleisend is. Om dezelfde reden zijn de dansvoorstellingen van Pina Bausch die op 14 december moeten beginnen onzeker: een definitieve beslissing daarover kunnen we pas op 4 december nemen."

Belga

Voorstellingen die technisch eenvoudiger zijn kunnen wel doorgang vinden. Zo gaat 'De Nacht van De Standaard' op 2 december wel door in het hele gebouw, zij het met een aangepast programma in de Rode Zaal. 

Voorverkooprecht en sorry-pas

Voor drie voorstellingen zijn nieuwe speeldata gevonden: Wim Vandekeybus, Robert Wilson, en Jullien Gosselin. Jerry Aerts: "De tickets van geannuleerde voorstellingen worden terugbetaald, en er geldt een voorverkooprecht als een voorstelling naar het volgende seizoen verschoven wordt. Om teleurgestelde klanten tegemoet te komen voorzien we ook een sorry-pas in de vorm van een tegoedbon van €25."

Wat het uiteindelijke kostenplaatje voor deSingel zal zijn is nog niet duidelijk. De schade kan beperkt blijven als voorstellingen uiteindelijk toch plaatsvinden, en schadeclausules in de renovatiecontracten in werking kunnen treden.

Belga

Meest gelezen