Uitgeverij Dargaud

Europa krijgt zijn eigen Batman

Voor het eerst in de bijna tachtigjarige geschiedenis van stripheld Batman krijgt een Europeaan de toelating van de Amerikaanse uitgeverij DC/Marvel om een Batman-verhaal geheel naar eigen goeddunken te bedenken en te tekenen. Die eer valt de Italiaanse stripauteur Enrico Marini te beurt. Het resultaat is "The dark prince charming", het eerste deel van een tweeluik. 

Tot zijn eigen verbazing kreeg stripauteur Enrico Marini volledig de vrije hand om een nieuw verhaal rond Batman te bedenken: "The dark prince charming is mijn versie van The Joker en Batman: een psychologisch spel tussen gezworen aartsvijanden. Tot ze elkaar ontmoeten. Dan breekt de hel los en krijg je een ongezien agressieve Batman." 

Uitgeverij Dargaud

The Joker die grinnikend met een scheermes op een jong meisje afstapt. Batman die tijdens een zwoele nacht een kind bij een dienster verwekt. En een opportunistische Catwoman die de hele situatie naar haar hand zet voor kostbare juwelen. Dat is, in een notendop, de rode draad door "The dark prince charming". 

Uitgeverij Dargaud

Voor Marini is The Joker de ideale antagonist voor Batman: "Zo tegenstrijdig ze zijn, zo mooi is het om hen tegenover elkaar te zetten. Batman is bevroren in zijn duisternis, The Joker is een ongeleid projectiel, een psychopaat met meervoudige persoonlijkheden waarvan je nooit weet welke zal opduiken. Die twee samen, dat werkt. En uiteraard was er nog Catwoman. Ook zij is er niet enkel voor de show."

Uitgeverij Dargaud

Voor alle duidelijkheid: het is niet de eerste keer dat een Europeaan zich over Batman mocht buigen. Er zijn veel Italianen, Fransen, Spanjaarden en Duitsers die voor Marvel of DC werken of gewerkt hebben, maar meestal was dat in teamverband. Maar Enrico Marini is wel de eerste die volledig carte blanche kreeg en zijn eigen scenario mocht schrijven. Toen hij de baas van de Europese uitgeverij ontmoette die ook de Amerikaanse strip uitgeeft,  vroeg hij eens lang zijn neus weg of hij ook eens Batman mocht tekenen. Dat was niet eens ernstig bedoeld, maar toen bleek dat de Amerikaanse uitgever Jim Lee, die een tijdje in Italië en Parijs had gewoond, het werk van Marini kende en bewonderde. Zozeer, dat hij Marini volledige artistieke vrijheid gunde. Hij mocht zelfs nieuwe personages verzinnen, maar voorlopig wilde Marini zo ver niet gaan.

Uitgeverij Dargaud
Uitgeverij Dargaud

Meest gelezen