Flashmob loopt uit de hand: Wie is internetfenomeen Vargasss92?

De onrust in Brussel van vanmiddag is veroorzaakt door een oproep van het populaire Franse sociaalnetwerksitefenomeen Vargasss92. De 18-jarige Fransman is bijzonder populair op Instagram en Facebook. Wat weten we over Vargasss92?

De onrust op en rond het Muntplein in Brussel van vanmiddag is begonnen toen de politie op het plein een 18-jarige Fransman aansprak, die een videoclip aan het opnemen was. Het ging om Vargasss92, een populaire Fransman die via sociale media had aangekondigd dat hij naar Brussel zou komen.

Vargasss92 is de artiestennaam van een 18-jarige Fransman. Hij heeft een oproep gelanceerd om massaal naar het Muntplein te komen. Hij had opgeroepen om massaal aanwezig te zijn op het Muntplein, zodat de politie hem niet kon wegjagen.

Zijn letterlijke boodschap op Snapchat: "Loop niet weg wanneer ik daar ben. De politie zou me meteen evacueren en ik wil dat niet, ik wil zolang mogelijk bij jullie blijven. Ik wil gewoon een namiddag zonder problemen met jullie doorbrengen en plezier met jullie maken."

De invloed van Vargasss92 is groot. Op Instagram heeft hij 596.000 volgers en op Facebook 78.000. Het is niet de eerste keer dat de komst van Vargasss92 gepaard gaat met opstootjes: in verschillende Franse steden, waaronder Duinkerke, Rijsel, Bordeaux, Angers en Toulouse leidde zijn komst al tot chaotische taferelen met hysterische jongeren.

De politie wist niet op voorhand dat Vargasss92 naar Brussel zou afzakken. "Het was geen gepland evenement. Er was geen toestemming, maar we kunnen met de politie zeer snel een omschakeling maken van toezichtspolitie naar interventiepolitie", zegt Olivier Slosse van de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene. In de vooravond was de rust teruggekeerd in Brussel.

Videospeler inladen...

Meest gelezen