Ontslagnemende Libanese premier Hariri aanvaardt uitnodiging van Macron

De ontslagnemende Libanese premier Saad Hariri heeft de uitnodiging van de Franse president Emmanuel Macron om naar Frankrijk te komen aanvaard. Hij wordt zaterdag in Parijs verwacht, laat het Elysée weten.

Het Elysée maakte gisteren bekend dat Macron Hariri en zijn gezin in Frankrijk heeft uitgenodigd. Volgens de persmededeling had de Franse president daarover overleg gepleegd met de Saudische kroonprins Mohamed bin Salman. Wat later verduidelijkte Macron zelf dat het geenszins om een ballingschap gaat.

Intussen maakte het Elysée bekend dat Hariri zaterdag verwacht wordt in Parijs. Meer dan enkele dagen zal het bezoek wellicht niet duren. Dat gaf Macron gisteren al aan, en dat bevestigt ook een Libanese politicus in een statement volgend op een ontmoeting met de Libanese president Michel Aoun. Volgens diezelfde bron zou Hariri na zijn bezoek aan Frankrijk doorreizen naar Libanon.

President Aoun hoopt dat Hariri's verblijf in Frankrijk "het begin van een oplossing" kan zijn voor de crisis waarin Libanon sinds het begin van de maand is verzeild.

Saudi-Arabië: "Hariri is vrij om Riyad te verlaten wanneer hij dat wil"

Bijna twee weken geleden nam Saad Hariri verrassend ontslag als premier van Libanon. Hij deed dat vanuit Saudi-Arabië, waarheen hij zou zijn gevlucht uit vrees voor zijn leven. Hariri beschuldigde de sjiitische Hezbollah en haar bondgenoot Iran ervan onrust te stoken in Libanon en bij uitbreiding in heel de Arabische regio. 

Vanuit Libanon werd met ongeloof op deze verklaring gereageerd. Er blijven hardnekkige geruchten de ronde doen dat het soennietische Saudi-Arabië Hariri heeft gedwongen om ontslag te nemen. Hariri zou ook onder huisarrest staan, wat de Saudi's ontkennen. 

"Hariri is vrij om Riyad te verlaten wanneer hij maar wil", zei de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jebeir vandaag tijdens een persconferentie die hij hield samen met zijn Franse collega Jean-Yves Le Drian. De persconferentie vond plaats na afloop van een kort onderhoud dat Le Drian met Hariri had in zijn verblijfplaats in Riyad (foto bovenaan).  

De Libanese president Aoun weigerde het ontslag van Hariri te aanvaarden zolang die in Saudi-Arabië verblijft. Hij zegt dat de premier bij zijn terugkeer in Libanon persoonlijk bij hem zijn ontslag moet indienen.

Meest gelezen