Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Tonijnconferentie" van start: mogen we straks meer blauwvintonijn eten?

In Marrakech, Marokko, zitten een 50 tal landen samen om te bespreken in hoeverre de vangstquota voor blauwvintonijn weer omhoog mogen, nu de soort het weer iets beter doet in de Atlantische Oceaan. Er is sprake van 36.000 ton in plaats van de huidige 24.000 ton, maar ngo's gaan op de rem staan.

Blauwvintonijn (zowel de Atlantische als de verwante soort in de Stille Oceaan) is een lekkernij en populair in onder meer sushi- en sashimischotels. De vis is enorm begeerd in Japan (hoofdfoto), waar hij big business is, zeker sinds de opgelegde quota om de soort te redden. Maar ook in China en onder meer in Spanje, Italië en Frankrijk wordt (werd) de vis vlotjes verkocht.

Wegens overbevissing raakte de soort bedreigd. Japan werkte dan wel met kwekerijen, maar gebruikte daarvoor jonge wilde vis, wat de populatie opnieuw geen goed deed.  Ook de blauwvin in de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan raakte zwaar overbevist. Tien jaar geleden zag het er heel slecht uit, en kwamen er strenge vangstquota. De voorbije jaren zijn er steeds meer tekenen dat de Atlantische blauwvin zich wat aan het herstellen is.   

ICCAT moet een moeilijk evenwicht zien te vinden

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Gisteren werd het startschot gegeven van ICCAT, wat staat voor International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas. In Marrakech zitten delegaties van een 50 tal landen mee aan tafel die zich buigen over soepeler vangstquota voor de Atlantische Oceaan (foto boven).

De deelnemers staan enerzijds onder commerciële druk van de landen die in die regio vissen en maar wat graag veel meer blauwvintonijn zouden ophalen - de quota werden al eens licht verhoogd - en anderzijds van ngo's die liever een niet al te grote versoepeling van de vangstquota zien. Zij moeten nu de juiste balans zien te vinden.

We willen niet opnieuw internationaal aan de schandpaal worden genageld

ICCAT-voorzitter Martin Tsamenyi
Video player inladen...

De quota voor blauwvintonijn  in de oostelijke Atlantische Oceaan liggen momenteel op 24.000 ton per jaar. Veel landen zien dat liever opgetrokken naar 36.000 ton, een stijging met de helft. ICCAT-uitvoerend secretaris Driss Meski heeft het over "zeer goede" resultaten van de schattingen dit jaar, en daarom zou de ruimte daarvoor bestaan: "De situatie is niet meer zo slecht als in de vorige jaren". (zie video boven).   

Drukkingsgroepen pleiten er echter voor om alles te houden zoals het is, toch zeker nog voor even, omdat het herstel van de soort nog te fragiel is. Zij kunnen enkel leven met maximaal een kleine verhoging.  Volgens het WWF zijn de populaties nog te zwak om meer visserij aan te kunnen.

Het ICCAT zit daar ergens tussenin, of althans toch voorzitter Martin Tsamenyi, die op zijn hoede blijft: "Het beeld dat de mensen van ons hebben, wordt bepaald door de blauwvin. We willen niet opnieuw internationaal aan de schandpaal worden genageld, zoals de vorige keer het geval was."

Een grote, sterke roofvis met een groot verspreidingsgebied

De blauwvintonijn (Thunnus thynnus) is een van de grootste tonijnsoorten. Sommige vissen halen een lengte van 4,5 meter. Het zwaarste ooit gevangen exemplaar woog 684 kilogram, maar de meeste blauwvintonijnen blijven een stuk kleiner. Het dier, een dominante roofvis, is een uitmuntend zwemmer en vertoont tekenen van warmbloedigheid. Omdat hij daardoor in voor hem relatief koudere wateren kan zwemmen, heeft hij een groot verspreidingsgebied.

De blauwvintonijn komt voornamelijk voor in noordelijke en zuidelijke delen van de Atlantische Oceaan, en in de Middellandse Zee. Er is soms verwarring over het feit of hij ook in de Stille Oceaan voorkomt, maar daar gaat het over de Thunnus orientalis, die nu als een andere soort wordt beschouwd, hoewel hij in het Engels Pacific bluefin tuna (Stille Oceaan-blauwvin) wordt genoemd.

Er is overigens ook nog de geelvintonijn (Thunnus albaceres) die wereldwijd voorkomt. In principe was die soort minder bedreigd, maar sinds de strengere quota voor blauwvin werden ingevoerd, wordt er meer op geelvin gejaagd. De status van de soort kreeg daardoor het predikaat "gevoelig" opgeplakt.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen