Geens wil politie en gerecht beter beschermen tegen wraakacties

 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil dat speurders en magistraten die zware criminaliteit bestrijden een betere bescherming krijgen. Zo zou een naamswijziging mogelijk moeten worden, of het voor lange tijd onderduiken. Dat schrijft Het Nieuwsblad. 

Getuigen die met belangrijke informatie over mensen uit het misdaadmilieu naar de politie stappen, kunnen een speciale bescherming krijgen. Er bestaat een procedure om hen een nieuwe identiteit of een onderduikadres te geven. Dit is soms nodig om deze getuigen te beschermen voor eventuele wraakacties.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil dat systeem nu uitbreiden naar speurders, magistraten, maar bijvoorbeeld ook bepaalde ambtenaren zoals gevangenisdirecteurs. “Sinds de opkomst van de sociale media is het achterhalen van de identiteit of de woonplaats veel gemakkelijker geworden en dat verhoogt de kans op vergeldingsacties”, zegt Geens. 

Nu kan het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken al maatregelen nemen om politiemensen en magistraten te beschermen. Die kunnen gaan van camera’s om een huis te bewaken tot bodyguards. Maar Geens wil verder gaan. Hij denkt aan een naamswijziging of het tijdelijk verhuizen van iemand voor meer dan 45 dagen als er een ernstige dreiging zou ontstaan voor het leven van de betrokken persoon.

Het voorstel staat in de beleidsnota van Geens, die binnenkort in het parlement zal worden voorgesteld.

Meest gelezen