Wizz Air

Grootste bestelling ooit voor Airbus

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft vandaag op het luchtvaartsalon van Dubai de grootste bestelling in zijn geschiedenis binnengehaald. Het gaat om een bedrag van 42 miljard euro.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Indigo Partners ondertekende een overeenkomst voor 430 vliegtuigen uit de A320neo-familie, goed voor een bedrag van 49,5 miljard dollar (42 miljard euro).

Indigo Partners heeft belangen in verschillende lagekostenmaatschappijen wereldwijd, waaronder het Hongaarse Wizz Air.

De grootste Airbus-bestelling tot nu toe stond op naam van de Indiase budgetvlieger IndiGo, die voor alle duidelijkheid geen enkel verband heeft met Indigo Partners. De Indiërs bestelden in 2015 in totaal 250 vliegtuigen met een prijskaartje van 27 miljard dollar. 

Ook Boeing haalt grote bestelling binnen

Enkele uren nadat zijn Europese concurrent Airbus het grootste order in zijn geschiedenis had bekendmaakte, pakt ook de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing uit met een megabestelling op het luchtvaartsalon van Dubai.

De Arabische budgetvlieger flydubai bestelt 175 737-MAX-vliegtuigen, met een optie op nog eens 50 toestellen. Aan de bestelling, de optie inbegrepen, hangt een prijskaartje van 27 miljard dollar (bijna 23 miljard euro). Dat is gerekend aan catalogusprijzen, want bij grote orders zijn kortingen gebruikelijk.

De Boeing 737-serie  is een middellangeafstandsvliegtuig en de bestseller van Boeing. Hij concurreert met de A320-familie van Airbus. Voor dat type toestel haalde de Europese vliegtuigbouwer een order binnen voor 430 exemplaren, goed voor 49,5 miljard dollar (42 miljard euro) aan catalogusprijzen.

Meest gelezen