2011 AP

James Franco: "Ik had de Oscars in 2011 beter niet gepresenteerd"

Tenenkrullend. Slaapverwekkend. Ongeïnteresseerd. Ietwat stoned misschien. Beschamend zwak. Oscars onwaardig. In 2011 mocht acteur James Franco, naast Anne Hathaway, als gastheer fungeren tijdens de jaarlijkse Oscar-uitreiking. Maar het werd een afgang 'pur sang', terwijl zijn filmcarrière met "Eat Pray Love" en "127 Hours" juist piekte. Ook al zei hij vorig jaar nog dat hij geen spijt had van het Oscar-debacle, op celebritywebsite Variety gaf hij zopas toe dat hij die job toch beter niet aanvaard had.

Zelfs nu, ruim 6 jaar later, wordt er door nieuws-, celebrity- en lifestylewebsites nog met een gevoel van onbehagen aan de presentatie van Franco teruggedacht. Life&Style bracht in februari nog een terugblik onder de noemer: "6 Moments of James Franco at the Oscars That Still Make Us Cringe!", waaruit nogmaals moest blijken dat het voorval, inclusief een pijnlijke verkleedpartij als Marilyn Monroe, hem blijft achtervolgen.

In april vorig jaar legde Franco in New York Magazine de verantwoordelijkheid van het debacle bij de scripschrijvers en dat hij en Anne Hathaway het slachtoffer van kritiek waren omdat zij het gezicht van het script waren. Toch voegde hij er in één adem aan toe dat hij geen spijt had van de presentatie. Iets waar hij dus nu blijkbaar op terugkomt.

AP2011

Franco: "Toen die kans zich voordeed, heb ik me altijd voorgehouden dat ik die moest grijpen. Ik zag het als een experiment, beseffende dat het een zotte bedoening zou kunnen worden. Een deel van mij voelde zich ongemakkelijk omwille van de aandacht die ik door mijn nominatie (voor zijn rol in "127 Hours", nvdr) kreeg. Samen met de angst om te verliezen. Want iedereen bleef maar praten over Colin Firth (die genomineerd was voor "The King’s speech" en uiteindelijk ook won in de categorie "Beste mannelijke hoofdrol", nvdr)."

"Door deze job als presentator te aanvaarden, vermoedde ik dat het niet zo erg zou zijn, mocht ik de Oscar niet winnen. Ik had zelfs niet door dat ik slecht bezig was, juist door de reacties in de zaal. Tja, ik had het beter niet gedaan. Als ik mezelf mag bekritiseren, dan was het ofwel te veel ofwel te weinig. In mijn hoofd probeerde ik een soort van aangever van de grappen te zijn. Ik deed te veel mijn best en kwam daardoor over als een ronduit saaie piet."

Hier beneden kunt u nogmaals de opening van de Oscars 2011 door Franco en Hathaway zien. En nee, u zal niet omvergeblazen worden door de humor:

Meest gelezen