Videospeler inladen...

Leger grijpt de macht in Zimbabwe, Mugabe heeft huisarrest

Het leger in Zimbabwe heeft vanmorgen de macht gegrepen in het Afrikaanse land. President Mugabe, die al 37 jaar de plak zwaait in Zimbabwe, is aan de kant geschoven en onder huisarrest geplaatst. De regeringspartij ZANU-PF laat via Twitter weten dat het niet om een staatsgreep gaat, maar om een vreedzame machtswissel. Vicepresident  Emmerson Mnangagwa, die afgelopen week door Mugabe ontslagen werd, is nu de nieuwe sterke man in Zimbabwe. 

Vanmorgen reden er tanks in de straten van hoofdstad Harare en zijn er luide explosies gehoord. Militairen namen de staatsomroep over en omsingelden de belangrijkste overheidsgebouwen, rechtbanken en het parlement. 

In een televisieboodschap zei een generaal dat het niet om een staatsgreep ging en dat president Mugabe en zijn familie in veiligheid gebracht werden. "We viseren alleen criminelen in zijn entourage die misdaden plegen die sociaal en economisch lijden veroorzaken in het land", zei generaal S.B. Moyo. "Zodra we onze missie hebben volbracht, verwachten we dat de situatie terugkeert naar normaal. Wat deze Zimbabwe Defence Forces aan het doen zijn, is het bedaren van een degenererende politieke, sociale en economische situatie."

Later werd een reeks tweets verspreid via het twitteraccount van de regeringspartij ZANU-PF. Daarin staat dat president Mugabe en zijn familie onder huisarrest geplaatst zijn. "Noch Zimbabwe, noch ZANU zijn eigendom van Mugabe en zijn vrouw. Vandaag begint een fris nieuw tijdperk en kameraad Mnangagwa zal ons helpen om Zimbabwe beter te maken."

In een volgende tweet staat dat het niet om een staatsgreep gaat, maar om een vreedzame machtswissel. 

Volgens Alex Magaisa, de voormalige adviseur van de Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai, wil het leger niet van een coup spreken, "omdat ze weten dat een coup moeilijk te verkopen is en veroordeeld zal worden."

Machtsstrijd binnen regeringspartij

De onrust in Zimbabwe heeft te maken met een machtsstrijd binnen de regeringspartij. Mugabe, die intussen 93 jaar is, schuift zijn vrouw Grace naar voren als zijn opvolger, ten koste van vicepresident Emmerson Mnangagwa. 

Afgelopen week ontsloeg Mugabe zijn vicepresident. Hij beschuldigde hem ervan plannen te smeden voor een machtsgreep. Ook aanhangers van Mnangagwa werden uit de partij gezet. Mnangagwa zelf ontvluchtte het land en zei dat hij het slachtoffer was van een complot van Robert en Grace Mugabe.

Gisteren waarschuwde generaal Constantino Chiwenga president Mugabe dat het leger zou ingrijpen als hij voortging met zijn zuiveringsacties in zijn partij ZANU-PF. 

De militairen zouden Ignatius Chombo, de minister van Financiën, hebben opgepakt. Hij is een belangrijke steunpilaar van Grace Mugabe.

AP

Gespannen situatie

Intussen is het rustig op straat in Harare. Het leger heeft de bevolking opgeroepen om gewoon te gaan werken.

"Wat de precieze strategie van het leger is, is moeilijk te zeggen", zegt correspondent Elles Van Gelder  in "De ochtend" op Radio 1. "Willen ze uiteindelijk ook dat Mugabe gaat of dat ze hem als een soort van marionet gaan laten zitten, dat moeten we nog afwachten."

Het is ook niet duidelijk hoeveel macht Mugabe zelf nog in het leger heeft. "Daarom is dit zo'n gespannen situatie", zegt Van Gelder. "Het kan uit de hand lopen, als er straks twee groepen binnen het leger tegenover elkaar komen te staan."

De Amerikaanse en de Britse overheid roepen hun landgenoten in Zimbabwe op om binnen te blijven. 

Meest gelezen