Videospeler inladen...

Marghem houdt vast aan de kernuitstap in 2025

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) houdt vast aan de kernuitstap en laat weten dat ze een nieuw subsidiëringsysteem aan het uitwerken is. Over anderhalf jaar moet dat klaar zijn, zegt Marghem aan VRT NWS.

"Momenteel zijn wij nog aan het overleggen over het energiepact met de drie regionale ministers van Energie", zegt Marghem. "Hoe meer de regio's inzetten op hernieuwbare energie, hoe minder ik zal moeten inzetten op kernenergie of op vervangcapaciteit hiervoor." Volgens haar zijn er niet echt veel alternatieven voor kernenergie, en ze noemt energie uit gas.

Om de kerncapaciteit te vervangen, zou er nood zijn aan 9 nieuwe gascentrales. Marghem acht dat "niet onmogelijk".

"Enkele weken geleden heb ik aan de Creg (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, nvdr.) een studie hierover gevraagd en onlangs heb ik nog een consultant aangeduid die hierover wetteksten moet voorbereiden", zegt Marghem. "Ik heb nog anderhalf jaar, tot het einde van deze legislatuur. Dat is genoeg om dit alles op punt te kunnen stellen."

Meest gelezen