Videospeler inladen...

Australiërs overtuigend vóór holebihuwelijk 

Een meerderheid van 61,6 procent van de Australiërs wil dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen. Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalige peiling van de regering via de post. "We moeten de stem van het volk respecteren", meldt premier Malcolm Turnbull.

In totaal beantwoordden ruim 12,7 miljoen mensen (79 procent van de Australiërs die mochten stemmen) de vraag "Zou de wet veranderd moeten worden om koppels van hetzelfde geslacht toe te laten om te trouwen?"  Meer dan 7,8 miljoen van hen (61,6 procent) antwoordden "ja", de overige 4,9 miljoen (38,4 procent) "neen".

De Australische eerste minister Malcolm Turnbull beloofde in een live uitgezonden toespraak meteen om werk te maken van een nieuwe wetgeving, die hij nog voor Kerstmis door het parlement wil krijgen.

"We moeten de stem van het volk respecteren.  We hebben hen om hun mening gevraagd en ze hebben het ons gegeven.  Het resultaat is ondubbelzinnig, het is overweldigend.  Ze stemden voor eerlijkheid, voor toewijding en ja, voor liefde", aldus de premier. 

Australië is één van de laatste Engelssprekende landen waar mensen van hetzelfde geslacht nog niet met elkaar mogen  trouwen.

Meest gelezen