Video player inladen...

Jambon na nieuwe rellen in Brussel: "Een harde aanpak is hier op zijn plaats"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vindt de relletjes in Brussel ontoelaatbaar en onbegrijpelijk. Premier Charles Michel (MR) heeft geen goed woord over voor de jonge relschoppers die vanmiddag de buurt van het Muntplein in Brussel op stelten hebben gezet. Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz (Open VLD) wil op zijn beurt klacht indienen voor de schade aan Muntpunt: "Potje breken, potje betalen." 

"Er mag geen straffeloosheid heersen voor geweldplegers tegen de politie", zegt premier Michel. Hij spreekt zijn steun uit voor de veiligheidsdiensten, "die zich volop inzetten om de openbare orde te handhaven". "Geweld tegen onze veiligheidsdiensten is onaanvaardbaar", benadrukt Michel. Samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en het Crisiscentrum volgt hij de situatie op de voet.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft getwitterd over de rellen. "Opnieuw ontoelaatbaar en onbegrijpelijk geweld in centrum Brussel. Onze diensten doen het nodige om de situatie onder controle te krijgen. Federale politie stuurt versterking."

"Ik denk dat we de politie dankbaar moeten zijn", zegt Jambon aan "Terzake". "Maar er is een meer fundamenteel probleem: dat daar waar dergelijke jongeren samenkomen onmiddellijk baldadigheden ontstaan." Jambon vindt het verkeerd om nu de ordediensten met de vinger te wijzen. "Wat ons vandaag moet bezighouden, is hoe het komt dat het uit de hand gelopen is. Hoe komt het dat dergelijke jongeren zich zo tegen de maatschappij keren, een maatschappij waarin ze zoveel kansen krijgen." 

Wie zijn die jongeren dan? "Als je naar de beelden kijkt, zie je toch een bepaald type jongeren", zegt Jambon. Over de aanpak van de relschoppers is hij klaar en duidelijk. "Een harde aanpak is hier op zijn plaats. Degenen die over de schreef gaan, moeten we ook daadwerkelijk straffen."

Sven Gatz: "Potje breken, potje betalen"

Vlaams minister voor Cultuur (Open VLD) heeft ook gereageerd op Twitter. "Potje breken, potje betalen", schrijft hij. "Schade ook aan @Muntpunt. Ik zal klacht met burgerlijke partijstelling indienen tegen organisator flashmob." De algemeen directeur van Muntpunt Roel Leemans had al laten weten aan VRT NWS dat Muntpunt bekogeld werd met stenen en meubels.

Meest gelezen