Videospeler inladen...

OCMW Nieuwpoort ontslaat medewerker rusthuis die ongepaste foto's van bewoners verstuurde

Het OCMW-rusthuis ‘Zathe’ in Nieuwpoort ligt onder vuur. Er is een klacht ingediend over de mensonwaardige behandeling van één van de bewoners en ook de burgemeester kreeg een dossier in handen over ontoelaatbare feiten. Ook zouden er via Snapchat ongepaste foto’s van bewoners zijn gedeeld. Eén personeelslid wordt door het OCMW alvast ontslagen.

Er loopt een onderzoek naar mogelijke wantoestanden in het OCMW-rusthuis 'Zathe' in Nieuwpoort. Het Agentschap Zorg en Gezondheid ontving een klacht over een verregaand incident waarbij verschillende personeelsleden betrokken waren en een bewoner mensonwaardig behandeld werd. 

 “We hebben inderdaad een melding gekregen dat daar toch een incident van grensoverschrijdend gedrag is geweest”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Dus hebben we de inspectie gestuurd om eens na te gaan wat er juist gebeurd is en vooral ook om te kijken of de directie daar dan adequaat mee omgaat. Het verslag van die inspectie is nog niet helemaal definitief, maar de eerste signalen zijn toch wel dat de directie dit ernstig neemt en dat zij toch wel de nodige stappen zet om daar adequaat en integer mee om te gaan".

Maar dat incident is niet het enige. Ook de burgemeester kreeg een dossier in zijn bezit over een reeks ontoelaatbare feiten in het rusthuis.

Ik was tamelijk vlug onder de indruk van dat dossier

Geert Vanden Broucke, burgemeester Nieuwpoort (CD&V)

“Ik werd in kennis gesteld van een dossier”, verduidelijkt Geert Vanden Broucke, burgemeester van Nieuwpoort.”Ik was tamelijk vlug onder de indruk van dat dossier, dat ik zeg dat is hier wel iets dat ernstig is. Ik wilde dat niet voor mezelf houden, dat is schuldig verzuim, en ik ben dan heel vlug naar de lokale recherche geweest van de politie en hen opdracht gegeven dat te onderzoeken”.

Ook zijn er via Snapchat ongepaste foto's gedeeld van bewoners. Het OCMW van Nieuwpoort heeft hier vrij snel ingegrepen en één personeelslid is ontslagen.

Wij hebben op basis van die gegevens gezegd dat het ontslag gaat volgen

Frans Lefevre, OCMW-voorzitter Nieuwpoort

 “Wij hebben een melding gekregen van de verantwoordelijken waarbij dat ze vastgesteld hebben dat er een foto genomen geweest is en die bedeeld geweest is onder een aantal vrienden of vriendinnen”, zegt Frans Lefevre, OCMW-voorzitter. “Wij hebben die persoon onmiddellijk gesproken, een verslag opgemaakt en wij hebben op basis van die gegevens gezegd dat het ontslag gaat volgen”.

Het OCMW komt morgen in spoedzitting bijeen maar neemt nog enkele maatregelen. Het gaat een brief sturen om de families uitgebreid te informeren. Bovendien gaat het een meldpunt oprichten waar verontruste familie van bewoners vragen kunnen stellen.

Meest gelezen