Niemand weet hoeveel CO2 Limburg uitstoot

Vlaanderen meet in elke gemeente hoeveel CO2 er wordt uitgestoten, behalve in Limburg. De meetsystemen zijn er zo verouderd dat ze niet meer compatibel zijn met de ICT die de resultaten moet interpreteren. Vlaams Parlementslid Rob Beenders (sp.a) roept minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) op tot actie.

"Er zijn cijfers bekend gemaakt over de CO2-uitstoot van de gemeenten in Vlaanderen, en het viel ons op dat er in Limburg geen vermindering was", zegt Vlaams Parlementslid Rob Beenders (sp.a) in De Ochtend op Radio 1. "Vooral de CO2-uitstoot van het verkeer lag enorm hoog. Veel burgemeesters voelden meteen aan dat dit niet klopte. We hebben de zaak onderzocht, en nu blijkt dat Vlaanderen niet in staat is om te tellen hoeveel uitstoot er in Limburgse gemeenten is."

Het Agentschap Wegen en Verkeer moet metingen uitvoeren langs Vlaamse wegen. Daarvoor zijn er lussen ingebouwd in de weg. "Blijkbaar zijn de toestellen in Limburg volledig verouderd", aldus Beenders. "Ze zijn niet meer compatibel met de ICT om de berekeningen te maken."

"Heel wat burgemeesters hebben zich geëngageerd om de CO2-uitstoot in hun gemeente naar beneden te halen, het minste dat de Vlaamse overheid kan doen is op z'n minst juiste data voorzien."

Beenders heeft enkel de cijfers van Limburg onderzocht, hij vreest dat ook de cijfers in de rest van Vlaanderen wel eens verkeerd zouden kunnen zijn.

Meest gelezen