Belga

Daniël Ost siert nieuwe lijst van hofleveranciers

De nieuwe lijst van hofleveranciers is bekendgemaakt. Geen grote verrassingen, maar wel bedrijven die al langer leveren aan het Belgische hof en nu een brevet hebben gekregen. Misschien is de bekendste naam wel die van bloemenkunstenaar Daniël Ost. Hij stond in voor de bloemen op het kerkelijke huwelijk van koning Filip en de uitvaart van koningin Fabiola.

De lijst van hofleveranciers telt 118 namen met elf nieuwkomers, onder wie dus Daniël Ost. Maar ook is er erkenning voor Ciel mes bijoux waar koningin Mathilde juwelen en accessoires haalt, Rose & Van Geluwe waar het koningspaar kleren en schoenen koopt en voor nv Kempeneer, bekend om zijn grasmachines.

Het brevet van hofleveranciers is een felbegeerd kwaliteitslabel en commercieel gezien dus interessant, zeker naar het buitenland toe. Niet dat het meteen een grotere verkoop betekent. De koning hoeft ook niet per se bij een hofleverancier aankopen te doen. Het staat hem vrij elders te shoppen.

Er zijn voorwaarden aan verbonden

Hofleverancier wordt een bedrijf of zaak niet zomaar, er zijn meerdere voorwaarden aan verbonden. Met name:

  • Minstens vijf jaar producten of diensten leveren aan het Belgische hof.
  • Een maatschappelijke zetel hebben in België.
  • Ingeschreven zijn in het Belgische handelsregister.
  • Aan eerlijke prijzen verkopen.
  • Een schriftelijke aanvraag indienen en de goedkeuring krijgen van de huidige koning.

Het brevet van hofleverancier wordt toegekend voor vijf jaar. De koning kan vervolgens beslissen die periode te verlengen.

Meest gelezen