Ooggetuige en fan van Vargasss92 vertelt hoe ze in Brusselse rellen terechtkwam

De Vargasss92-fan Lina Barakat heeft als ooggetuige de onrust in Brussel meegemaakt. Barakat vertelt hoe ze naar het Muntplein in Brussel is gegaan om haar idool Vargasss92 te ontmoeten, en plots in de rellen is terechtgekomen. “Ik was aan het panikeren, ik wist niet meer wat ik moest doen.”

De zestienjarige Lina Barakat uit Sint-Agatha-Berchem wou haar idool en Frans internetfenomeen Vargasss92 vandaag ontmoeten. Vargasss92 had zijn volgers op sociale media opgeroepen om naar het Muntplein in Brussel te komen om 16 uur. Maar het meisje dat samen met haar nicht naar het Muntplein afzakte, kwam midden in de rellen terecht. 

“Toen ik eraan kwam zag ik veel politie. Ik zag mensen met allerlei dingen smijten naar de politie. We zijn in de bibliotheek gevlucht en hebben daar alles achter de venster kunnen volgen”, zegt Barakat.

Ik was aan het panikeren. Ik wist niet wat ik moest doen.

Lina Barakat

De zestienjarige was erg aangedaan door wat er gebeurde. “Ik was aan het panikeren. Ik wist niet wat ik moest doen. Op een bepaald moment wilde de menigte zelfs de bibliotheek binnenkomen, waar we naartoe waren gevlucht. Ze hebben zelfs ramen van de bibliotheek stukgemaakt."

Volgens Barakat waren het vooral jongeren tussen de 13 en 18 jaar die politie bekogelden. 

"Grappige filmpjes op internet"

“Ik wil niet veralgemenen, maar ik heb erg veel Marokkanen gezien. Ik ben zelf van Marokkaanse origine en voel me aangesproken. Ik wil niet dat ze beginnen veralgemenen”, ging Bakarat verder. 

Het meisje kwam samen met haar nicht om iets na 16 uur aan op het Muntplein in Brussel. De internetster Vargasss92 heeft ze niet meer gezien. “Iedereen was al door elkaar aan het lopen en aan het roepen.” Ze wou haar idool ontmoeten en met hem op de foto. “Hij maakt grappige filmpjes op Snapchat. Hij filmt zijn dagelijks leven met zijn kleine broer, zussen, vrienden en maakt je zo aan het lachen.”

"Excuus om dit soort zaken te kunnen doen"

“Ik denk dat sommigen er gewoon waren om wagens stuk te maken. Ze hadden niets met Vargasss92 te maken. Ze weten waarschijnlijk niet eens wie hij is. Volgens mij was het een excuus om dit soort zaken te kunnen doen.” 

Barakat is erg aangegrepen door wat er is gebeurd. Het meisje heeft op Snapchat en Twitter haar excuses aangeboden in naam van Brussel. 

Meest gelezen