Van topviolist tot straatmuzikant, en zoveel meer

Mikhail Bezverkhni, ex-winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd,  is de centrale figuur in de nieuwste aflevering van "Iemand". De podcastreeks van Radio 1 brengt elke week een portret van een opmerkelijke man of vrouw.

Hij is een bekend figuur in de Gentse winkelstraten: straatmuzikant Mikhail Bezverkhni. Sjofele kleren, een baard van een paar dagen, een beschilderde viool en een koffiebekertje met munten voor zijn voeten. Maar zijn vioolspel is zo virtuoos, dat geen enkele voorbijganger nog aandacht heeft voor de andere straatmuzikanten.

In zijn vioolkist ligt een kaartje: “Winnaar Koningin Elisabethwedstrijd 1976”. From hero to zero, is de voor de hand liggende conclusie.

Maar als je het hem vraagt, krijg je een verbijsterend verhaal over Rusland, ambitie, schoonheid, dissidentie en hokjesdenken . Een verhaal vol hemelse muziek.

Ik ben niet triest om wat gebeurd is. Mijn geestelijke rijkdom is veel belangrijker dan de miljoenen die ik verloren ben.

"Iemand" is een podcast van Radio 1, door Ward Bogaert en Philip Heymans. De vorige afleveringen vind je hier. Of je zoekt naar "Iemand" in de podcast-app op je smartphone.

Meest gelezen