Video player inladen...

Verhofstadt: "Waarom loop je weg van mij?"

Tumult in het Europees Parlement vanmorgen. Het Poolse conservatieve parlementslid Ryszard Legutko liep weg midden in een verhit debat met Guy Verhofstadt. Het debat ging over de rechtsstaat en de democratie in Polen. Even later ging Gerolf Annemans van Vlaams Belang ook in de clinch met de voorzitter van het debat.

Het eerste incident gebeurde nadat Legutko het woord had genomen. Na zijn monoloog liep hij weg. Guy Verhofstadt, de voorzitter van de liberale fractie, riep hem na. Legutko negeerde hem en werd uitgejouwd.

Legutko is medevoorzitter van de ECR, de conservatieve fractie in het Parlement waartoe onder andere de N-VA behoort.

Het debat kwam er door bezorgdheden om de democratie in Polen. De Europese Commissie vreest dat de scheiding der machten en de onafhankelijkheid van rechters steeds meer in gevaar komen. Door een wetswijziging oefent de Poolse minister van Justitie bijvoorbeeld tegelijkertijd de functie van procureur-generaal uit.

Legutko beschuldigde de Commissie ervan dubbele standaarden te hanteren. De Commissie roept op tot dialoog met Polen, maar volgens Legutko is dit een ultimatum om de Poolse regering te dwingen tot een ander beleid. Hij had het ook over een “anti-Poolse kruistocht”.

Na zijn vlucht werd Legutko door meerdere parlementsleden op de korrel genomen. Nederlands parlementslid Sophia in ’t Veld beschuldigde hem van “lafheid” en verweet hem dat hij de fascistische betogingen van zondag in Warschau niet veroordeelt. Het liberale parlementslid vergeleek de agenda van de Poolse regering met die van de Russische president Vladimir Poetin. “Overgaan tot persoonlijke aanvallen is voor mij het bewijs dat iemand eigenlijk niets te zeggen heeft”, zei Europees commissaris Frans Timmermans.

Er volgde nog een tweede incident: een verhitte woordenwisseling tussen Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en de voorzitter van het debat mondde uit in een regelrechte ruzie over Catalonië.

Video player inladen...

Meest gelezen