PS eist dat Michel in België blijft om uitleg te geven over Francken

De PS wil niet dat premier Charles Michel (MR) naar Zweden vertrekt voor een Eurotop. Ze eist dat Michel in de Kamer uitleg komt geven over het 'Fast-team' van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Michel vertrekt normaal gezien naar de Zweedse stad Göteborg, waar vrijdag een Europese top plaatsvindt. Hij laat zich dus excuseren voor het wekenlijkse vragenuurtje in de Kamer.

Als het van de PS afhangt, zal de premier enkel Köttbullar kunnen eten in de Ikea en niet in Zweden. PS fractieleider Ahmed Laaouej eist de aanwezigheid van Michel in de kamer "om het regeringsstandpunt te geven over Theo Francken, die een vreemdelingenpolitie heeft voorgesteld".

De PS reageerde meteen verbolgen toen staatssecretaris voor Asiel en Migratie het "Fast-team" voorstelde, een speciaal team dat door de politie opgeroepen kan worden als mensen zonder verblijfspapieren betrokken zijn bij een misdrijf. Het team kan mensen zonder papieren identificeren, en als het om illegalen gaat, kunnen ze worden opgesloten en teruggestuurd.

Ook bij de N-VA-coalitiepartner MR klinkt er ontevredenheid over het "Fast-team". Fractieleider David Clarinval zegt dat het voorstel niet aan de orde is. "Het staat niet in het regeerakkoord."

Aangezien niet alle stemmen binnen de regering het eens lijken te zijn, willen de Franstalige socialisten duidelijkheid. "We willen weten of Francken binnen of buiten de regering handelt", zegt Laaouej. "En of Francken gezien herhaaldelijke provocaties nog een plaats heeft in de regering."

Meest gelezen