Videospeler inladen...

31 mensen opgepakt na rellen op Muntplein in Brussel, onder wie Franse internetfenomeen Vargasss92

Vanavond zijn 31 arrestaties verricht na de rellen van vanmiddag op het Muntplein in Brussel. Onder de gearresteerden is ook internetfenomeen Vargasss92.  Die had zijn volgers opgeroepen om vanmiddag te verzamelen op het Muntplein. De Brusselse politie doet een oproep voor beeldmateriaal over de rellen.

 Op Twitterbeelden is te zien hoe deze namiddag rond 16 uur honderden mensen in de buurt van het Muntplein op straat bijeenstonden. De politie werd bekogeld en winkels en auto's werden beschadigd. Ook Muntpunt is beschadigd, laat de algemene directeur Roel Leemans weten. "Ze bekogelden Muntpunt met stenen en meubels." De schade aan het gebouw valt al bij al mee en de voorstelling vanavond gaat door.

Lees verder onder de tweets.

"Het is geëscaleerd op het Muntplein. Onze politiepatrouille werd bekogeld. De politie staat momenteel gedekt opgesteld. Het is nog te vroeg om te spreken van rellen, maar de situatie is gespannen", liet Olivier Slosse van de politiezone Brussel Hoofdstad/ Elsene laten weten aan VRT NWS. De politie heeft weet van één gewonde, maar wat zijn of haar toestand is, is nog niet duidelijk.

Omstreeks 18 uur werd het weer rustig. Volgens de burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) werden de incidenten veroorzaakt door relschoppers die zich onder de groep fans van Vargass92 hadden gemengd.

Burgemeester: "Situatie onder controle"

Close had het op Twitter over een niet-toegelaten bijeenkomst. "Niet-toegelaten bijeenkomst in het centrum van van Brussel. Ik heb meteen de politie opgeroepen tot het uiteendrijven van de massa. Situatie is onder controle en aanhoudingen zijn aan de gang." 

Intussen meldt de Brusselse politie dat er al 31 arrestaties verricht zijn, onder wie Vargasss92.

@ Marcel Top

Aanleiding? Oproep van een populair Frans sociaalnetwerkfenomeen om massaal naar het Muntplein af te zakken

De onrust begon toen een politiepatrouille ter plaatse de jonge man aansprak, die een oproep had gelanceerd om op het Muntplein te verzamelen. Het gaat om Vargasss92, een populaire Franse artiest die via sociale media aangekondigd had dat hij naar Brussel zou komen. Hij had opgeroepen om massaal aanwezig te zijn op het Muntplein zodat de politie hem niet kon wegjagen.

Zijn letterlijke boodschap op Snapchat: "Loop niet weg wanneer ik daar ben. De politie zou me meteen evacueren en ik wil dat niet, ik wil zolang mogelijk bij jullie blijven, klonk het. “Ik wil gewoon een namiddag zonder problemen met jullie doorbrengen en plezier met jullie maken."

De politie wist op voorhand niet dat Vargasss92 naar Brussel zou afzakken. "Het was geen gepland evenement. Er was geen toestemming, maar we kunnen de politie zeer snel een omschakeling maken van toezichtspolitie naar interventiepolitie", zegt Slosse.

Lees verder onder foto.

Politie: "Geen aanwijzingen dat er link is met rellen afgelopen weekend"

Volgens de politie zijn er op dit ogenblik geen aanwijzingen dat dit incident iets te maken heeft met de rellen van afgelopen weekend. Na de voetbalmatch Marokko-Ivoorkust kwam het tot grote rellen in het centrum van Brussel. Een driehonderdtal jongeren beschadigden toen winkels, woningen en auto's. 

De politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene lanceert op Twitter een oproep naar de bevolking om de relschoppers van vanmiddag te kunnen identificeren.

Videospeler inladen...
@ Marcel Top

Meest gelezen