Rusland gebruikt foto van videospel als bewijs dat de Verenigde Staten IS helpen

Het Russisch ministerie van Defensie heeft gisteren geblunderd in zijn poging om "ontegensprekelijk bewijs" te publiceren dat de Verenigde Staten de terreurorganisatie IS helpen. Eén van de foto's die deel uitmaakten van dit bewijs kwam uit een videospel. 

Het ministerie beweerde dat op de foto een konvooi van IS te zien was. Het konvooi verliet een Syrische stad met hulp van Amerikaanse troepen. Maar de foto kwam uit het mobiele game "AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron". 

Het ministerie van Defensie heeft de Facebookpost intussen verwijderd en liet weten dat het een onderzoek zal instellen. Een werknemer zou per ongeluk de foute foto hebben geselecteerd. Ook de andere vier foto's waren niet correct. Ze kwamen uit een video die een aanval toonde van Iraakse troepen op IS in Irak. 

Uren later publiceerde het ministerie een nieuwe mededeling met een andere reeks foto's die ook hun beweringen zouden staven. Rusland blijft erbij dat het Amerikaanse leger op 9 november weigerde om konvooien van IS te bombarderen die wegtrokken uit Albu Kamal in Syrië.  

De VS leidt een coalitie die vecht tegen IS. Volgens een woordvoerder van die coalitie zijn de beschuldigingen van Rusland compleet onwaar en gelogen.

Meest gelezen