Videospeler inladen...

Stralende prinses Claire verrast door last minute naar Te Deum te komen

De koninklijke familie heeft vanmorgen in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel het Te Deum bijgewoond ter ere van Koningsdag. De last minute beslissing van prinses Claire om het event bij te wonen, want pas maandag gaf ze aan te komen. In de namiddag heeft de koninklijke familie in het parlement een panelgesprek over "Toegankelijkheid van onderwijs" gevolgd. Het kinder- en jeugdkoor van De Munt maakte een einde aan de bijeenkomst met het Europese en Belgische volkslied.

Het was deze keer een stralende prinses Claire -met grijze hoed- die met de aandacht wist te lopen aan de trappen van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal op Koningsdag. Vorig jaar was die eer weggelegd voor prins Laurent toen die zijn ouders, koning Albert en koningin Paola, straal negeerde bij aankomst.

Laurent en Claire hadden nochtans beslist om vandaag niet te komen naar de dankviering voor koning Filip. Een reden werd vorige week niet gegeven. Maar Claire liet maandag dan weten wel aanwezig te zijn.  

Belga

De koninklijke familie is niet altijd voltallig op het Te Deum. Het is geen verplichting. De advocaat van Laurent wist midden september te zeggen dat de prins voor "langere tijd out" zou zijn wegens ziekte.

Voorts waren koning Albert en koningin Paola aanwezig samen met prinses Astrid en haar echtgenoot Lorenz. De sfeer was gemoedelijk. Paola had wel enige moeite om de trappen te nemen aan de kathedraal. Zij werd aan de arm ondersteund door Albert. De 80-jarige Paola viel eind vorig jaar én begin dit jaar. Daarbij liep ze een wervelbreuk op en brak ze haar heup.

VIDEO: Paola dankt haar goede steun, Albert.

Videospeler inladen...

Afspraak in het parlement voor panelgesprek over onderwijs

De koninklijke familie werd in de namiddag uitgenodigd door de voorzitters van de Kamer en de Senaat om een gedachtewisselingen met jongeren bij te wonen in het parlement. Het thema van het panelgesprek was "Toegankelijkheid van het onderwijs, een troef voor de jeugd".

Nadat de Gulden Boeken werden ondertekend in het peristilium tekende koning Albert samen met koningin Paola, prinses Astrid, prins Lorenz en prinses Claire - zonder prins Laurent - present in het halfrond van het federaal parlement. Ook enkele federale ministers en ministers van staat luisterden samen met jongeren uit heel België naar de onderwijsdiscussie van acht jongeren.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke schikte zich nog eens in zijn oude journalistenrol en modereerde het gesprek. Premier Charles Michel leidde het panelgesprek in. Er zijn volgens de premier drie belangrijke werven in het onderwijsveld die dringend aangepakt moeten worden: de lage schoolkansen van jongeren met moeilijke socio-economische achtergrond, de digitalisering en meer Europese samenwerking.   

Senaatsvoorzitter Christine Defraigne voegde er tijdens het slotwoord nog aan toe dat er werk moet gemaakt worden van de genderstereotyperingen in het onderwijs. "Nog te weinig meisjes vinden de weg naar de wetenschappelijke richtingen en informatie. Die toegang is er wel op papier maar nu moet ze er ook in werkelijkheid komen."

Het slotakkoord was voor het kinder- en jeugdkoor van De Munt, dat zelfs door een verdwaalde blindegeleidehond niet van zijn stuk te brengen was, toen het na "I've got the music in me" nog het Europese en Belgische volkslied bracht en daarmee een einde maakte aan de bijeenkomst in de Kamer.

Belga

Meest gelezen