Belga

Winter in aantocht, Brussel laat winterplan van start gaan

In Brussel treedt het winterplan vanaf vandaag in werking. Daardoor zijn er nu 600 extra opvangplaatsen voor daklozen tijdens de wintermaanden. Het opvangcentrum in de Poincarrélaan biedt 300 extra bedden aan daklozen. Dit jaar biedt ook de federale overheid samen met het Rode Kruis 300 plaatsen aan in een centrum in Haren. Alles samen kunnen bijna 1.300 daklozen rekenen op een bed. 

Duidelijk niet iedereen vindt de weg naar die opvang. Het aantal daklozen in onze hoofdstad blijft ieder jaar toenemen, zo bleek eerder al uit een telling van de organisatie La Strada. Zij spreken van ruim 4.000 daklozen, een verdubbeling in acht jaar tijd. 

Met het aantal daklozen, stijgt ook het aantal dat het continue zwerven op straat niet overleeft. Het Collectief Straatdoden, dat in 2005 werd opgericht en de overleden daklozen jaarlijks herdenkt, telde sinds zijn oprichting al 494 overleden daklozen in Brussel. Met 72 overlijdens was 2016 een triest hoogtepunt. De jongste overledene was amper 22 jaar oud.

Vrieskou niet belangrijkste doodsoorzaak

Volgens Bert de Bock, coördinator van Het Collectief Straatdoden, "speelt er een veelheid aan factoren mee: constante stress, slecht slapen en onbehandelde ziektes. Daarom is het winterplan volgens de organisatie niet voldoende".

"In september trokken de verschillende daklozenorganisaties nog op straat om het tekort aan middelen aan te kaarten, vooral om het probleem structureel aan te pakken".

Opvangcapaciteit vergroot

"Naast de 350 bedden die het hele jaar door beschikbaar zijn voor daklozen, komen er vanaf vandaag 600 bij. Het opvangcentrum in de Poincarrélaan biedt 300 extra bedden aan daklozen. Dit jaar biedt ook de federale overheid samen met het Rode Kruis 300 plaatsen aan in een centrum in Haren", zegt Pascal Smet (SP.A), Brussels minister bevoegd voor Bijstand aan Personen.

Op 15 december zullen er in de Koningsstraat nog eens 300 bedden bijkomen.  Zo kunnen alles samen bijna 1.300 daklozen rekenen op een bed. 

Meest gelezen