Video player inladen...

Zes Democraten leiden impeachment-procedure in tegen Trump

Een groep van zes Democraten uit het Amerikaanse Congres hebben aangekondigd dat ze een impeachment-procedure zullen inleiden tegen president Donald Trump. Dat het initiatief kans op slagen heeft, lijkt zeer onwaarschijnlijk, maar het is wel de eerste poging om de president uit zijn ambt te ontzetten waarbij meerdere parlementsleden betrokken zijn.

Het initiatief gaat uit van Steve Cohen, een parlementslid uit de staat Tennessee. Hij had het voor het eerst ter sprake gebracht na de omstreden reactie van president Trump op het racistische geweld in Charlottesville.

Het initiatief krijgt niet de goedkeuring van de top van de Democratische partij, en heeft weinig kans op slagen.

De zes parlementsleden sommen vijf concrete punten op, die volgens hen voldoende reden kunnen zijn om de president af te zetten. Het gaat onder meer om het belemmeren van de rechtsgang en het ondermijnen van de onafhankelijkheid van het gerecht. De zes hopen dat nog meer partijgenoten hen zullen volgen.

Meest gelezen