Videospeler inladen...

Wat is er aan de hand in Zimbabwe?

Al sinds 1980 houdt Robert Mugabe (93) de touwtjes stevig in handen. Eerst als premier, later als president-alleenheerser. Bij de verkiezingen volgend jaar is hij opnieuw kandidaat-president. De politieke spanningen nemen alleen maar toe, ook binnen zijn eigen partij.

Zimbabwe was ooit de graanschuur van zuidelijk Afrika, maar daar blijft al lang niets meer van over. Sinds 2000 zakt het land steeds dieper weg, een gevolg van droogte en het omstreden landherverdelingsprogramma van president Mugabe. Blanke boeren werden op grote schaal en met geweld onteigend, de grond ging zogezegd naar landloze zwarte boeren, in werkelijkheid vooral naar de entourage van Mugabe.

Met zware gevolgen: de economie is in elkaar gestort, de inflatie scheert hoge toppen, de Zimbabwaanse dollar is nog amper iets waard. Corruptie, werkloosheid en armoede hebben endemische proporties aangenomen, mensen lijden honger en zijn vooral bezig met proberen te overleven. Politieke strijd, repressie en geweld zijn dagelijkse kost. Zimbabwe is een land in crisis. Met als centrale spilfiguur: president Robert Mugabe.

Geld en macht

Grace als opvolger van Mugabe?

Ondanks zijn hoge leeftijd -Mugabe is intussen 93- en zijn vermoedelijke gezondheidsproblemen is hij opnieuw kandidaat bij de verkiezingen begin volgend jaar. Achter de schermen wordt tegelijk aan zijn opvolging gewerkt. Mugabe zelf schuift daarvoor zijn vrouw Grace naar voren.

In 2014 benoemt de president Grace op een toppositie in zijn partij, ook al heeft ze geen enkele politieke ervaring. Zij zou elke gelegenheid te baat nemen om potentiële kapers op de kust uit te schakelen, niet alleen in de oppositie maar ook binnen Mugabe's eigen partij. In de aanloop naar de verkiezingen nemen de spanningen alleen maar toe.

Begin deze maand werd vicepresident Emmerson Mnangagwa ontslagen, lange tijd een vertrouweling van de president. Hij gold lange tijd als een kandidaat-opvolger van Mugabe, maar moest de baan ruimen wegens vermeende plannen voor een machtsgreep. Ook aanhangers van Mnangagwa zijn uit de partij gezet. Mnangagwa zelf is het land ontvlucht en zegt hij dat hij het slachtoffer is van een complot van Robert en Grace Mugabe.

Wat doet het leger?

Het Zimbabwaanse leger had enkele dagen geleden al gewaarschuwd dat het actie zou ondernemen als de "zuiveringsacties" in Mugabe's partij zouden voortduren. Afgelopen nacht heeft het leger zijn macht ontplooid, zelf zeggen dat het niet om een staatsgreep gaat, maar om een vreedzame machtswissel. Mugabe is onder huisarrest geplaatst en Mnangagwa wordt naar voren geschoven als nieuwe sterke man in Zimbabwe.

Meest gelezen