"Downton abbey" binnen­stappen? Het kan in New York

In New York opent een tentoonstelling gewijd aan "Downton abbey", de populaire Britse serie. Tal van decors zijn met veel oog voor detail nagebouwd en de bezoeker krijgt een duidelijk beeld van het leven in het Verenigd Koninkrijk aan het begin van de 20e eeuw.

"Downton abbey: the exhibition": zo heet de tentoonstelling die zaterdag de deuren opent in hartje Manhattan. Zoals de naam aangeeft, staat die helemaal in het teken van de Britse serie die tussen 2010 en 2015 liep en het verhaal vertelde van de adellijke familie Crawley en haar huispersoneel aan het begin van de 20e eeuw.

Verspreid over 3 verdiepingen hebben de makers tal van decors uit de serie met veel oog voor detail nagebouwd. Zo stappen bezoekers binnen in de keuken van mevrouw Patmore en de eetkamer van het personeel "downstairs" en de chique vertrekken van de familie Crawley "upstairs".

Etiquette

Aan de hand van audiovisuele media en effecten kunnen de bezoekers voor zichzelf nagaan of ze in aanmerking waren gekomen om bij de familie Crawley in dienst te gaan. In een andere ruimte doet butler Charles Carson (Jim Carter) de ingewikkelde regels van de etiquette uit de doeken.

De tentoonstelling toont ook 50 originele kostuums uit de serie en geeft daarnaast tekst en uitleg bij de socio-economische geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. In een aparte sectie staan de "dowager countess" Violet Crawley (Maggie Smith) en haar tragikomische oneliners centraal.

Meest gelezen