"Er is een gebrekkige integratie van immigranten in België"

Ons land scoort slecht op de integratie van immigranten van de eerste en tweede generatie. Dat zegt de Duitse denktank Bertelsmann Stiftung en het staat te lezen in De Tijd. Daardoor zakt ons land op de sociale ladder.

De denktank lanceert niet toevallig nu een sociale ranglijst. Morgen is er een Europese top in Zweden over de sociale dimensie van het Europese beleid. Op de ranglijst staat België pas 13e. Na pakweg Estland, Slovenië en Tsjechië.

België scoort vanzelfsprekend goed op het vlak van sociale zekerheid, maar ons land gaat volgens de Duitse denktank in de fout als het gaat om de integratie van immigranten. Meer bepaald die van de eerste en tweede generatie.

De gebrekkige integratie vertaalt zich in slechte prestaties op school en daardoor vinden migranten moeilijk werk, is te lezen in het rapport. "België heeft een contradictorische houding ten opzichte van migratie", is er nog te lezen. "Het land voert al jaren een open beleid, maar de opvolging van die mensen verloopt dramatisch."

Migratiebeleid

Onderzoeker Johan Wets van het HIVA (Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving) wijst naar het Belgische migratiebeleid uit het verleden. "Er zijn veel verschillende factoren, maar als we België vergelijken met andere landen, zien we dat de profielen anders zijn. Bij ons zijn er relatief weinig arbeidsmigranten in verhouding met het aantal asielzoekers en huwelijksmigranten."

"We dragen een erfenis mee uit het verleden", zegt Wets. "Als je een heel aantal mensen naar hier laat komen die niet gevormd zijn, die niet kunnen lezen of schrijven, dan kun je niet verwachten dat hun kinderen en kleinkinderen meteen hoge ooien gooien op de arbeidsmarkt."

Meest gelezen