Videospeler inladen...

Hamza (25) is geen moslim meer: "Bewust ervoor gekozen om niet gelovig te zijn"

De 25-jarige Hamza Louahrani heeft er bewust voor gekozen om geen moslim meer te zijn. Die keuze zet de band met zijn familie onder grote druk, vertelt hij in "De afspraak". Toch heeft hij ook begrip. "Je hebt twee kanten van een verhaal en ik probeer de kant van mijn familie te begrijpen. Het geeft me rust om hun denken en doen te begrijpen."

Sinds hij toegaf aan zijn broer dat hij niet gelovig is, heeft die het contact verbroken. "We waren twee handen op één buik. Het is pijnlijk om te horen dat hij niets meer met mij wil te maken hebben", zegt hij.

"Ook met mijn ouders heb ik nog weinig contact. Zij zijn heel gelovig. Het is moeilijk om nog op een normale manier met hen contact te hebben. Het geloof is zo met alles verweven. Ik kan niet meer op een normale manier met hen communiceren. Het is langs twee kanten. Ik vind het moeilijk om naar hen toe te gaan omdat ik weet dat zij mijn keuze niet aanvaarden. Zij zouden het graag anders zien."

Aan zijn zus heeft Louahrani wel veel steun. "Ik zou niet weten hoe ik verder zou moeten zonder haar." De reactie van de rest van zijn familie komt wel niet als een verrassing voor hem. "Ik had het verwacht. Ik had evengoed in een leugen kunnen leven en de schijn ophouden om hen een plezier te doen, maar dan zou ik op de duur niet meer met mezelf kunnen leven."

Ik zou de schijn kunnen ophouden, maar dan denk ik niet dat ik met mezelf zou kunnen leven.

Hamza Louahrani deed zijn verhaal ook op zijn blog. Hij heeft heel veel reacties gekregen, zegt hij, zowel positieve, mensen die zeggen dat hij moedig is, als negatieve, gelovigen die boos zijn. "Ik krijg ook reacties van mensen die in dezelfde situatie zitten en die schrik hebben."

In "De afspraak" was ook moraalfilosoof Patrick Loobuyck te gast. Die vindt het een goeie zaak dat het taboe doorbroken wordt. Hij maakt de vergelijking met de secularisering in de jaren 50 en 60 in Vlaanderen. "Ik denk dat steeds meer moslims zullen seculariseren", zegt hij. " We zien dat er nu al een "ontmoskeeïng" aan de gang is."

Meest gelezen