Foto Kurt bvba

"Recordbedragen op veiling hebben effect op verzekeringen én dus op tentoonstellingen"

Of "Salvator mundi" van Leonardo da Vinci werkelijk 382 miljoen euro waard is, laat Manfred Sellink, directeur van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA), liefst in het midden. "Dat is vraag en aanbod", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. Sellink stelt dat recordbedragen echter een invloed hebben op de verzekeringsmarkt. Hij noemt het een slechte ontwikkeling.

Het baart de museumdirecteur zorgen: "Als je dit soort werken in bruikleen wil nemen en moet verzekeren, dan worden tentoonstellingen van topwerken bijna onbetaalbaar." De kans dat "Salvator mundi" ooit wordt tentoongesteld is dus klein.

"Gelukkig zijn er in Europa ondersteuningen door de overheid om dit soort werken tentoon te stellen, maar als de prijzen deze kant op gaan... dan wordt het moeilijk. Het is een slechte ontwikkeling."

Meest gelezen