Videospeler inladen...

"Salvator mundi" van Leonardo da Vinci is duurste kunstwerk ooit en krijgt applaus

Het schilderij "Salvator mundi" van Leonardo da Vinci is gisteren in New York geveild voor maar liefst 450,3 miljoen dollar (382 miljoen euro) - meer dan vier keer het verwachte bedrag. Het werk van rond 1505 is daarmee het duurste schilderij dat ooit onder de hamer ging. In de veilingzaal van Christie's weerklonk dan ook gejuich en luid applaus.

Het veilinghuis Christie's had vooraf verwacht dat het werk van Da Vinci 100 miljoen dollar zou opbrengen, maar bieders dreven de prijs op tot ver boven die grens. "Salvator mundi" (of "Verlosser van de wereld" in het Nederlands) is het laatst bekende werk van het Italiaanse genie uit de Renaissance.     

Het schilderij was gisteren het centrale stuk van een grootschalige veiling.  Voor het onder de hamer ging, werd het tentoongesteld in Hongkong, Londen, San Francisco en New York, waar het uiteindelijk werd verkocht.  In totaal kregen ruim 27.000 mensen het werk te zien, volgens Christie's het meeste aantal ooit voor één enkel kunstwerk.  Volgens de New York Times bezochten sterren als Leonardo DiCaprio, Patti Smith en Jennifer Lopez het schilderij.  

Videospeler inladen...

Van 50 euro (!) naar 382 miljoen euro

"Salvator mundi" werd in 2005 ontdekt op een regionale veiling in de Verenigde Staten.  Aanvankelijk ging men ervanuit dat het om een kopie ging.  Een aantal experten twijfelt nog altijd of Da Vinci het geschilderd heeft. Mogelijk hebben zijn leerlingen geholpen.

In 1958 bracht het werk tijdens een veiling amper 50 euro op. Het gezicht van Christus was toen nog overschilderd. Het zeldzame schilderij, olie op hout, werd intussen volledig gerestaureerd. Meest recent was het in handen van een Russische miljardair.   

Leonardo da Vinci klopt Paul Gauguin

Het schilderij "Nafea faa ipoipo" ("Wanneer zal je trouwen?") van de Franse post-impressionist Paul Gauguin was tot gisteren het duurste schilderij ooit. In 2015 legde een liefhebber/verzamelaar er  264 miljoen euro voor neer. Gauguin schilderde het werk in 1892 toen hij op het eiland Tahiti verbleef:

AP

VIDEO Top 3 van duurste schilderijen ooit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen