Videospeler inladen...

Brits journalist: "Als de Russen beelden hebben van mij, hebben ze er zeker van Trump"

Volgens Luke Harding, voormalig Rusland-correspondent van de Britse krant ‘The Guardian’, onderhoudt de Amerikaanse president Donald Trump al meer dan 30 jaar contacten met de Russen. Dat schrijft de onderzoeksjournalist in het boek “Samenzwering”. Maar harde bewijzen van een mogelijke samenzwering tussen Trump en de Russen zijn er niet.

Op 10 januari barst in de Amerikaanse media een bom over de kersverse Amerikaanse president. Volgens een bericht van CNN hebben de Russen bezwarend materiaal van Donald Trump in handen: “De Russische geheime dienst FSB heeft voldoende informatie om Trump te kunnen chanteren”, klinkt het bij de journalisten.

Russische prostituees

Om welke informatie het precies gaat, wil CNN niet vertellen. Omdat volgens de Amerikaanse zender de feiten niet gecheckt kunnen worden. Maar op nieuwssite BuzzFeed komen de details enkele uren later wel online. In het rapport van Christopher Steele, een voormalige Britse spion, is er sprake van bezwarende videobeelden van Trump met twee Russische prostituees, financiële verstrengeling met de Russen en het hacken van de Democraten.

CNN-journalist Jake Tapper

In een gesprek met “Terzake” noemt de Britse onderzoeksjournalist Luke Harding het verhaal van de spion geloofwaardig: “De bronnen uit het dossier van Steele komen niet uit het niets. Hij heeft ook uitvoerig verslag uitgebracht van de crisis in Oekraïne op basis van die bronnen. Die bronnen waren toen correct en Steele gelooft dat ze ook deze keer correct zijn.”

Bovendien weet Luke Harding, als voormalig Rusland-correspondent, uit ervaring hoe de Russische geheime diensten werken: “Toen ik in Moskou woonde heeft de geheime dienst ook mijn gezin bespioneerd. Als de Russen een vervelende journalist bespioneren, dan doen ze het zeker bij een persoon als Donald Trump. De vraag is alleen, hoe heeft hij zich gedragen in zijn hotelkamer. Heeft hij gewoon een boek gelezen in bed of zijn er spannendere dingen gebeurd?”

“Grootste spionageverhaal ooit”

In het boek brengt Luke Harding alle verbanden tussen Donald Trump en Rusland in beeld. Daaruit blijkt dat er al in 1987 contact was tussen Trump en de toenmalige Sovjet-Unie: “Het eerste bezoek van Trump aan Rusland kwam er op uitnodiging van Intourist”. Die organisatie mocht destijds als enige buitenlandse gasten rondleiden in het communistische land en was nauw verbonden met de KGB, de geheime dienst van de Sovjet-Unie.

Donald Trump in 1991

“De KGB identificeerde Trump als een beroemdheid en iemand met een andere kijk op de klassieke politiek. Iemand die dus interessant kon zijn op termijn. Maar dat Donald Trump president zou worden, gaat ver voorbij de verwachtingen van Moskou”, aldus Harding. “Het zijn gouden tijden voor non-fictie schrijvers. Dit verhaal is zo vreemd dat je het als fictieschrijver niet zou kunnen verzinnen. Eigenlijk is dit het grootste spionageverhaal ooit.”

Een uitgebreid gesprek met Luke Harding, vanavond om 20 uur in “Terzake” op Canvas en VRT NU.

Meest gelezen