Avalon.red. All rights reserved.

Angelina Jolie veroordeelt seksueel geweld tegen vrouwelijke Rohingya-vluchtelingen

Angelina Jolie heeft het seksueel geweld veroordeeld tegen vrouwelijke Rohingya-vluchtelingen in Myanmar. Dat deed ze nadat de Verenigde Naties en Human Rights Watch de veiligheidstroepen van Myanmar hebben beschuldigd van verkrachting van vrouwen  als onderdeel van een etnische zuivering die ze de afgelopen maanden hebben gevoerd tegen de Rohingya-moslims. 

Vrouwen en meisjes worden op grote schaal verkracht door Myanmarese veiligheidstroepen als onderdeel van een etnische zuivering die aan de gang is in Rakhine, een staat in het noordoosten van Myanmar, stelt Human Rights Watch (HRW). Volgens de mensenrechtenorganisatie is dit de afgelopen drie maanden aan de gang.

De beschuldigingen van HRW sluiten aan bij de aantijgingen die Pramila Patten eerder deze week maakte. Patten is speciaal gezant van de Verenigde Naties ter bestrijding van seksueel geweld in conflictgebieden. “Seksueel geweld wordt gepleegd, georkestreerd en bevolen door de strijdkrachten van Myanmar”, zei Patten.

Jolie veroordeelt seksueel geweld

Ook actrice Angelina Jolie heeft het seksueel geweld veroordeeld tegen vrouwelijke Rohingya-vluchtelingen. Jolie, die speciaal gezant is van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR,  zei aan een delegatie van Bangladesh in de Canadese stad Vancouver dat ze van plan is de Rohingya-slachtoffers van seksueel geweld te bezoeken.

In haar speech sprak ze ook over “het seksueel geweld waar bijna elke Rohingya vrouw mee te maken krijgt die naar Bangladesh gevlucht is en tot het gewapend conflict in Myanmar veroordeeld is.” 

Jolie gaf geen details wanneer ze exact de Rohingya-vrouwen wil bezoeken. 

Photoshot. All rights reserved.

Leger ontkent alle beschuldigingen

Het leger van Myanmar bracht maandag een rapport naar buiten waarin alle beschuldigingen van verkrachting en moordpartijen door de veiligheidstroepen worden ontkend, daags nadat de generaal die verantwoordelijk was voor de operatie werd vervangen. 

In het parlement zei premier Sheikh Hasina woensdag dat “Bangladesh de obstakels zou overwinnen om de Rohingya-crisis op te lossen, met de hulp van de internationale gemeenschap.”     

Sinds eind augustus zijn meer dan 600.000 Rohingya-moslims Myanmar ontvlucht. Ze werden verdreven door de acties van het leger.  In Myanmar is de meerderheid van de bevolking aanhanger van het boeddhisme.

AFP or licensors

Meest gelezen