Belga

Bibliotheek Muntpunt vandaag gewoon open ondanks vernielingen na rellen

De Brusselse bibliotheek Muntpunt opent vandaag gewoon de deuren, ondanks de schade die werd aangericht na de rellen gisterenavond. "We gaan vandaag gewoon open tot 20 uur. Er is geen schade die ervoor zorgt dat we niet kunnen openen", vertelt algemeen directeur Roel Leemans.

De rellen die gisterenavond plaatsvonden in hartje Brussel, begonnen aan het Muntplein waar ook Muntpunt gevestigd is. Algemeen directeur Roel Leemans liet gisteren al weten aan VRT NWS dat er ook in zijn bibliotheek schade aangericht was. "Ze bekogelden Muntpunt met stenen en meubels."

Maar ondanks de schade kan Muntpunt vandaag gewoon de deuren openen. "Er is geen schade die ervoor zorgt dat we niet kunnen openen", zegt Leemans. Dankzij het veiligheidsglas slaagden de relschoppers er niet in om door te dringen tot in de bibliotheek. Nog tientallen bezoekers konden gisteren tijdens de rellen in de bibliotheek schuilen. Medewerkers hebben daarna opgeruimd en de schade hersteld. 

"Zullen zeker klacht indienen"

De politie heeft gisterenavond al een proces-verbaal opgesteld, maar er zal nog een klacht volgen. "We overleggen nu met het kabinet van minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) om af te stemmen of we gezamenlijk of afzonderlijk een klacht indienen. Maar een klacht indienen zullen we zeker doen." Dat had Gatz ook al gemeld op Twitter. "Potje breken, potje betalen", klonk het gisterenavond. 

Meest gelezen