Video player inladen...

Bloemen voor pleegouders vluchtelingen

In 2016 kwamen 2927 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen naar ons land. 318 van hen kunnen terecht in een pleeggezin, maar nog 60 vluchtelingenjongeren wachten op een gezin.

Raffi, 13 jaar, woont sinds een jaar bij de familie Van Agtmaal. Na zijn tocht naar België verbleef hij in verschillende asielcentra. 'Er was veel lawaai en ruzie', zegt hij. Hij verhuisde van centrum naar centrum, en veranderde telkens van school. Hij kon niet wachten op bij een gewoon gezin te wonen. 'Hier is er rust en kan ik vanalles doen'.   

1 Kind in nood helpen

Voor het gezin begon het bij de grote instroom van asielzoekers, in 2015-2016. Erik Van Agtmaal: 'Toevallig was onze zoon in Turkije, hij werd daar opgevangen door een Turks gezin. Toen zagen wij de gezinnen en de kinderen in de andere richting komen. Toen zeiden we: 'We kunnen misschien de wereld niet veranderen, maar wel 1 kind in nood'. Een vrij zware procedure later, kregen Erik en Ann de toelating, en kwam Raffi bij hen in wonen. 

Er was koudwatervrees, wat als Raffi zich niet zou kunnen aanpassen aan het westerse gezinsleven? Maar dat bleek heel vlot te gaan. Raffi speelt graag voetbal, hij mocht meteen bij de plaatselijke club leren sjotten. En hij gaat naar de scouts. De kinderen van het gezin vinden een Afghaanse vluchteling een echte toegevoegde waarde, want 'zo leren we nog iets over vreemde culturen'. 

Pleegouders moeten cultuursensitief zijn, en bereid zijn om hun eigen normen en waarden voor een stukje opzij te schuiven.

Net dat is wat pleegzorg Vlaanderen benadrukt. Er zijn te weinig pleegouders. Er staan nog 60 jongeren op de wachtlijst. Kandidaat-pleegouders moeten dezelfde procedure doorlopen als pleegouders voor Belgische pleegkinderen, maar ze moeten nog meer 'cultuursensitief' zijn. Nelly Troch, van Pleegzorg Vlaanderen: 'Dat wil zeggen, eigen normen en waarden in twijfel trekken of voor een stukje opzij willen schuiven, bijvoorbeeld, als een jongere moslim is, dat hij zijn religie kan beleven als hij dat belangrijk vindt. '

Rijst met de handen

Maar ook dat viel best mee met Raffi. Al moesten de kinderen van het huishouden wel even gniffelen toen Raffi vork en mes opzij liet liggen en zijn kip en rijst te lijf ging met zijn handen. 'Ik denk dat hij vroeger nooit met vork en mes heeft gegeten... dat was nog wel grappig om te zien, ja'.

Pluim voor de pleegzorg

Vlaams minister van Welzijn Vandeurzen (CD&V) zet de pleegouders vandaag figuurlijk in de bloemen.  Want 'een warme thuis biedt de grootste garantie om deze jongeren te laten bouwen aan een toekomst met perspectief.

Die toekomst ligt voor Raffi voor een groot deel in zijn studies, maar hij gaat een procedure opstarten om zijn ouders en zussen uit de gevaarlijke regio te halen waar hij vandaan komt. 

Meest gelezen