Video player inladen...

Brusselse korpschef over rellen: "In de komende dagen zullen er nog arrestaties volgen"

"De lokale politie doet momenteel enorme inspanningen. We hebben de eerste vier arrestaties al en ik garandeer dat er de komende dagen nog zullen volgen." Dat zegt Michel Goovaerts, korpschef van de zone Brussel Hoofdstad Elsene, in "Terzake".

De politie in Brussel heeft haar aanwezigheid verhoogd als reactie op de rellen. Goovaerts heeft er vertrouwen in dat het komende dagen rustig zal blijven. Hij wil erop wijzen dat de overgrote meerderheid van de mensen die gisteren verzamelden op het Muntplein voor de komst van het Franse internetfenomeen Vargasss92 vreedzame bedoelingen had.

"Het is jammer dat er enkele tientallen zijn die komen om herrie te schoppen", aldus Goovaerts. Hij heeft het als profiel van die relschoppers over jongeren tussen 16 en 22 die al gekend zijn bij de ordediensten. Dat blijkt ook het geval te zijn bij de arrestaties die al verricht zijn.

"Gevoel van straffeloosheid"

"We kunnen ons de vraag stellen hoe het komt dat die mensen hun les nog niet geleerd hebben, dat die opnieuw bij die nieuwe feiten waren betrokken", zegt Goovaerts, die stelt dat er bij de politie een aanvoelen is dat die jongeren een gevoel van straffeloosheid hebben. "Dat moet verdwijnen."

Wat betreft de rellen van zaterdag, erkent Goovaerts dat de politie niet tijdig heeft kunnen mobiliseren. "We stellen vast dat niemand aan de alarmbel heeft getrokken met betrekking tot de mogelijke risico’s van de wedstrijd tussen Ivoorkust en Marokko. Het is frustrerend dat die interventie niet snel genoeg is kunnen verlopen."

De korpschef stelt tot slot dat een fusie van de politiezones volgens hem de gebeurtenissen niet had kunnen vermijden.

Meest gelezen