Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Huis van Afgevaardigden  keurt Trumps fiscale hervorming goed

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft het ontwerpdecreet over de belastinghervorming goedgekeurd, die president Donald Trump ondersteunt. Dat betekent nog niet dat ze er ook komt. Ook de Senaat moet immers nog haar fiat geven, en daar is de Republikeinse meerderheid zeer nipt.

Het ontwerp werd met 227 tegen 205 stemmen goedgekeurd in het Huis van Afgevaardigden: de Democraten stemden unaniem tegen, net als 13 Republikeinen. Trump had de Republikeinen eerder vandaag nog opgeroepen om voor de hervorming te stemmen, die volgens de president noodzakelijk is om op globaal vlak een belangrijke financiële speler te blijven.

De nieuwe wet zou volgens de Republikeinen de belastingen voor bedrijven en het grootste deel van de gezinnen verlagen vanaf 2018, en vrijstellingen voorzien voor bedrijven die kapitaal terugbrengen naar de VS.

De Democraten zijn tegen het voorstel omdat het belangrijke voordelen schrapt voor gezinnen uit de middenklasse. "Door de Republikeinse 'belastingsgrap' zullen 36 miljoen gezinnen meer belastingen moeten betalen, zodat bedrijven en de rijksten alle voordelen kunnen krijgen", klinkt het bij de partij.

In het Huis van Afgevaardigden en de Senaat wordt gestemd over verschillende versies van de belastingwetgeving. Uiteindelijk moeten beide kamers akkoord gaan met één versie. In de Senaat, waar de Republikeinse meerderheid veel kleiner is dan in de Kamer (52 op 100 zetels), wordt het voor Trump naar alle verwachting moeilijker om groen licht te krijgen.

Meest gelezen